Почело државно такмичење из прве помоћи

Почело државно такмичење из прве помоћи

24/09/2022 Off By BERB

Црвени крст Србије у сарадњи са Спортским савезом Србије, Олимпијским комитетом Србије, ЈП ”Ада Циганлија”, под покровитељством Министарства здравља Републике Србије данас организује Државно такмичење екипа у пружању прве помоћи. Овогодишња тема такмичења је пружање прве помоћи код повреда у спорту. На такмичењу ће бити приказана сценарија и повреде које се најчешће дешавају на спортским теренима и у салама.

 

Пред почетак такмичења присутнима су се обратили професор др Драган Радовановић, председник Црвеног крста Србије, и др Александра Влачић, директорка Управе за биомедицину при Министарству здравља.
Радовановић је истакао да се број волонтера заинтересованих за прикључивање Црвеном крсту повећава и да се ове године више од 3250 младих пријавило за такмичење. Он је казао да је важно познавање техника прве помоћи али да је уз то једнако важно што се млади волонтери препознају као добри људи, јер су доброта, дружење и солидарност најважније особине које би човек требало да поседује. Радовановић је такмичарима пожелео срећу, као и то да остану хумани и наставе своје активности у Црвеном крсту
Докторка Влачић је рекла да је веома поносна што је Министарство здравља дугогодишњи и снажан партнер Црвеног крста. Она је похвалила све волонтере и изразила посебно задовољство што је међу присутним такмичарима много младих. Нагласила је да Министарство и Црвени крст негују исте вредности и да се тако заједно боре за унапређење здравља грађана Србије. Присутним такмичарима је пожелела да заблистају својом вештином и да се поново попну на трон Европе.

Наступа 15 екипа омладине, 14 екипа подмлатка, седам екипа петлића из 16 општина и градова из целе Србије, које су се пласирале на државно такмичење након победа на општинским, градским, покрајинским и међурегионалним такмичењима.

Партнерима који подржавају Црвени крст Србије на церемонији отварања додељене су захвалнице, а наступило је 37 чланица из четири најуспешнија клуба „Српске чирлидинг асоцијације“ са својим изабраним тачкама.