Председник Народне скупштине са Асафом Хаџијевим о заседању ПС ЦЕС у Београду

Председник Народне скупштине са Асафом Хаџијевим о заседању ПС ЦЕС у Београду

23/09/2022 Off By BERB

Foto: parlament.rs

 

Председник Народне скупштине Републике Србије др Владимир Орлић састао се данас са генералним секретаром Парламентарне скупштине Црноморске економске сарадње (ПС ЦЕС) Асафом Хаџијевим. Главна тема разговора били су логистички и технички детаљи поводом организовања 60. пленарног заседања ПС ЦЕС које крајем године треба да се одржи у Београду.

Др Орлић је изразио посебно задовољство због прилике да Народна скупштина Републике Србије буде домаћин заседања и истакао да је сваки парламентарни скуп јединствена прилика за дијалог.
Саговорници су се сагласили да је Србија стабилна и сигурна земља са богатим искуством у организацији важних догађаја међународног ранга. Хаџијев је подвукао да је партнерство између Србије и ПС ЦЕС одувек било на високом нивоу, што је још један сигнал да ће наша земља бити одличан покривитељ пленарног заседања.
Др Орлић је истакао спремност Србије да се још једном покаже као добар домаћин. Подсетио је да је у октобру 2019. године Народна скупштина угостила делегације 141. Скупштине Интерпарламентарне уније (ИПУ), те да су се и том приликом могле чути позитивне оцене поводом организације поменутог догађаја.
Председник Народне скупштине оценио је да ће пленарно заседање бити прилика за отворени дијалог о важним питањима, посебно ако се узме у обзир да је ситуација у свету компликована и деликатна. „И када причамо о принципима за које се боримо данас, наша држава је препознатљива по залагању за очување територијалног интегритета и суверенитета. То сте могли да чујете и од председника Србије Александра Вучића током обраћања на Генералној скупштини Уједињених нација пре два дана. И док неки територијални интегритет доживљавају као фразу и флоскулу, за нас је он принцип“, рекао је др Орлић. Како је истакао, у Србију су сви добродошли.
Генерални секретар ПС ЦЕС подвукао је да је неупитно да ће Србија и Београд, као искусни и сјајни домаћини општепознати по гостопримству, организовати пленарно заседање ПС ЦЕС на највишем могућем нивоу. „Имаћемо прилику да још једном уживамо у Београду и свему што нуди“, поручио је Хаџијев.
Председник Народне скупштине је захвалио Хаџијеву и на позитивној оцени посматрачке мисије ПС ЦЕС за парламентарне и председничке изборе у Републици Србији, 3. априла 2022. године. Мисија ПС ЦЕС је гласање оценила као добро организовано, у демократском и фер окружењу и стриктно у складу са законом.