Завршетак године растом БДП-а од 3,5 одсто

Завршетак године растом БДП-а од 3,5 одсто

23/09/2022 Off By BERB

Foto: Vlada Srbije

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић председавала је данас седници Савета за координацију активности и мера за раст бруто домаћег производа (БДП) на којој су анализирани постигнути резултати у привредним областима у прва три квартала 2022. године које утичу на БДП, сагледана актуелна ситуација у енергетском сектору и разматрани кораци које треба предузети како би раст БДП до краја године био подстакнут.

 

Према предвиђањима, текућа година требало би да буде завршена растом БДП од 3,5 одсто, а тржиште рада за сада не показује знаке рецесије. Када је реч о спољнотрговинској размени, и поред тешке економске ситуације у свету и окружењу, она је у односу на 2021. годину врло солидна.

На седници је посебно размотрено стање у сектору енергетике и анализирана тренутна ситуација у свету и Европи, као и мере које је неопходно предузети у Србији како би се оствариле значајне уштеде и ублажиле негативне последице.

Закључено је да је неопходно применити најпре краткорочне мере и стимулисати грађане да штеде струју, затим оформити радне групе у свим секторима Привредне коморе Србије које би у што краћем временском периоду припремиле предлоге за уштеду, као и размотрити начине да се дође до решења за смањење губитака на електричној мрежи.

Посебан акценат током седнице стављен је и на пољопривредну производњу и производњу хране. Констатовано је да је род сунцокрета изузетан, a да је тренутно отежана берба кукуруза због временских услова.