Расписан Јавни позив за учешће у програму Престоница културе Србије 2024.

Расписан Јавни позив за учешће у програму Престоница културе Србије 2024.

22/09/2022 Off By BERB

Министарство културе и информисања расписало је данас Јавни позив за исказивање интересовања локалних самоуправа за учешће у програму Престоница културе Србије 2024. године.

У оквиру програма Престоница културе Србије 2024. Министарство културе и информисања пружа подршку јединицама локалне самоуправе, односно граду/општини или групи подносилаца да у сарадњи са установама, уметничким и другим удружењима регистрованим за обављање делатности културе, појединцима, као и другим субјектима у култури, унапреде своје капацитете у култури, ојачају културну инфраструктуру и културну продукцију и обогате културну понуду.

Изабрaна јединица локалне самоуправе понеће титулу – Престоница културе Србије, која ће омогућити да буде препозната као релевантан национални центар развоја културе и на тај начин постане видљивија на културној мапи Републике Србије и Европе.

Циљ овог програма је обједињена подршка локалним самоуправама ради развоја инфраструктуре и културних капацитета локалних самоуправа, подизање квалитета културног живота, покретање културног, уметничког и туристичког развоја кроз активирање постојећих и осмишљавање нових уметничких програма, оживљавање постојећих институција културе, али и покретање нових и савремених институција.
Ресорно министарство настоји да на овај начин заштити и промовише културно материјално и нематеријално наслеђе и подстакне изгардњу и обнову објеката културе и других пројеката културне инфраструктуре, као и да подстакне доношење стратегија културног развоја на локалном нивоу са акцентом на укључивање грађана и професионалаца у процесе креирања и спровођење културних политика на нивоу јединица локалних самоуправа.
Пријава на Јавни позив врши се достављањем попуњеног упитника, штампано и електронски од 22. септембра до 24. октобра 2022. године. Детаљи и упитник се налазе на линку:
https://www.kultura.gov.rs/konkurs/30/632c0f593c2f4.