Хајде да направимо оперу/Мали димничар

Хајде да направимо оперу/Мали димничар

20/09/2022 Off By BERB
Foto: MOTO arhiva/arhiva MP Duško Radović) i saopštenje za medije.

 

Композитор: Бенџамин Бритн
Либрето: Ерик Крозијер
Превод: Ђорђе Косић
Редитељ: Наталија Станковић под менторством Александра Николића
Диригент: Милан Недељковић
Сценограф и костимограф: Тања Жиропађа
Кореограф: Никола Павловић
Асистент диригента: Вук Волков Поповић, Нина Ракић
Корепетитори: Марко Богдановић и Драгана Анђелић Буњац

Улоге: Узраст: 5+
Трајање: 75’
Премијера: 23. септембар у 20 сати
Прва реприза: 24. септембар у 17 сати*

*Улаз за прву репризу је беслпатан за публику уз претходну најаву доласка.

Опера за децу и младе Бенџамина Бритна под називом „Хајде да направимо оперу/Мали димничар“ представља једно од најзначајнијих обележја Бритновог стваралаштва – приближавање класичне музике и опере младима.

У првом делу „Хајде да направимо оперу“ публика ће завирити иза кулиса док се оперски ансамбл припрема за представу. Уобичајена гужва и нервоза, кашњења, вежбање и упевавање у задњи час, различити односи међу уметницима, последње техничке припреме и све оно што прати позоришни свет, а што публика не види када се подигне завеса и започне чаролија оперске представе.

Други део је опера „Мали димничар“, очаравајуће забавна и духовита, уводи нас у дечији свет искрених односа, оданости и пожртвованости. Јунаци ове приче ће нас научити колика је снага пријатељства, како се играти, волети и уједињени чинити велика дела.

Премда је ово дело намењено најмлађима, у њему ће подједнако уживати публика свих генерација.

Идеја за извођење овог дела је произашла из пројекта „Опера: Паст, Пресент, Перфецт!“ који Музичко оперско театарска организација МОТО и Мало позориште „Душко Радовић“ реализују под покровитељством Креативне Европе. Пројекат има за циљ повезивање и усавршавање младих оперских уметника, промовисање оперске уметности и стварање нове публике. Ово извођење је настало као резултат пожртвованог рада младих школованих певача, редитеља, диригената, инструменталиста, сценографа, кореографа, а уз менторство афирмисаних уметника.

Пројекат има за циљ да допринесе развоју српске оперске уметности кроз креативну снагу нове генерације оперских уметника и њихове младалачке енергије која ће уз савремен приступ васпитавати нову публику и вратити сјај оперској уметности код нас.

Продукција и техничка реализација Музичко оперско театарска организација МОТО и Мало позориште „Душко Радовић“.

Представа се изводи по лиценци Boosey&Hawkes.