Састанак Владимирa Орлићa са Мари Јамашитом

Састанак Владимирa Орлићa са Мари Јамашитом

20/09/2022 Off By BERB

Foto: parlament.rs

 

Председник Народне скупштине Републике Србије др Владимир Орлић састао се данас са представницом генералног секретара УН и шефицом канцеларије УН у Београду (УНОБ) Мари Јамашитом.

 

Изразио је задовољство што се састанак одржава управо у време Генералне скупштине УН у Њујорку, на којој ће се обратити и председник Србије Александар Вучић. „Поред више десетина састанака које ће председник Србије имати са бројним светским политичким лидерима, шефовима водећих међународних политичких и финансијских организација, биће то и изванредна прилика да се ставови наше државе поново чују на тако важном месту и да се подвуче наша принципијелна посвећеност међународном праву и, нама најважнијим питањима, очувању суверенитета и територијалног интегритета државе“, рекао је др Орлић.

Како је истакао, поштовање међународног права представља темељ организације УН, а овај принцип Србија примењује у пракси, како у односу на нашу државу, тако и у односу на све државе у свету.

„Питање ко још може да каже да то ради принципијелно као Србија. С тим у вези, јасна је порука председника Србије да било каква столица за тзв. „Косово“ у Уједињеним нацијама не долази у обзир. На тај начин бранимо свој државни и национални интерес, али и међународно јавно право и основне принципе на којима почивају Уједињене нације. Угрожавање ових темеља значило би и угрожавање саме организације УН“, навео је председник Народне скупштине.

Подвукао је да званични Београд улаже огромне напоре у дијалог са Приштином, те да Србија увек инсистира на проналаску решења које чува мир. „Борба је тешка јер се суочавамо са ирационалним приступом Приштине која, не само да флагрантно крши све постојеће договоре, игнорише и гази своје обавезе, већ на дневном нивоу повлачи потезе који воде ка ескалацији. Зато је сарадња са Канцеларијом УН у Београду, као главним каналом комуникације са УНМИК-ом, од изузетног значаја“, поручио је др Орлић и додао да је, с тим у вези, важна правовремена реакција представника УН на КиМ, када се суочавамо са покушајима да се угрозе мир, стабилност и физичка безбедност Срба на КиМ.
Истакао је да се Србија, на челу са председником Александром Вучићем, залаже за јасно и доследно спровођење Резолуције СБ УН 1244, те да је од највећег значаја да се она спроводи у несмањеном обиму и са неизмењеним мандатом.

Шефица Канцеларије УН у Београду Мари Јамашита поручила је да је Србија важна чланица Уједињених нација и да су међусобна сарадња и односи на изванредном нивоу. Најавила је нови извештај генералног секретара УН о раду УНМИК-а, који ће бити „чињенични приказ ситуације на КиМ“. „Приступ Србије решавању питања везаних за Косово који се фокусира на дијалог под покровитељством ЕУ је разумљив и логичан, а Канцеларија УН у Београду тежи да буде конструктиван партнер у напорима да се нађе решење за ово тешко питање“, изјавила је Мари Јамашито.

Поздравила је одржавање посебне седнице Народне скупштине Србије о КиМ и то што су представници опозиције имали довољно простора да говоре и изнесу своје ставове и захтеве. „Био је то парламент у акцији. Честитам Вам“, поручила је Јамашито.
Др Орлић је истакао да је усвајање Извештаја о преговарачком процесу са привременим институцијама самоуправе у Приштини недвосмислено показало да Народна скупштина и убедљива већина грађана подржавају оно што Србија, на челу са председником Вучићем, ради у одбрани дијалога, државних интереса, територијалног интегритета и суверенитета. „И свет врло добро разуме наше поруке, принципе и став који бранимо. Доказ томе је чињеница да је више од 20 држава чланица УН до сада повукло признање независности тзв. „Косова“, и позиција Србије по том питању остаје чврста и недвосмислена – никакво признање независности КиМ не долази у обзир, а ми не одустајемо од борбе за мир и дијалог“, поручио је председник Народне скупштине.