Nagrada za film Dore Jung u Novigradu

Nagrada za film Dore Jung u Novigradu

20/09/2022 Off By BERB

Piše: Ivana Rajković

 

Jednoglasnom odlukom žirija i glasovima publike, film Presuda Dore Jung osvojio je sinoć nagradu na Festivalu kratkog metra u Novigradu.

Sinoć je na Festivalu kratkog metra u Novigradu, jednoglasnom odlukom žirija i glasovima publike, nakon trodnevne smotre, nagrađen film Presuda, beogradske rediteljke Dore Jung. Prvu nagradu u kategoriji regionalnog ostvarenja, među brojnim ostvarenjima iz Hrvatske i Slovenije, poneo je jedini film iz Srbije, a nagradu je uručio gradonačelnik Novigrada, gospodin Anteo Miloš.

Festival kratkog metra Novigrad, najmlađi je međunarodni festival u Hrvatskoj i jedini festival na području Istarske županije koji prikazuje isključivo filmove kratkog formata. Odvija se sredinom septembra u zatvorenim i otvorenim bioskopima. Uz bogat program koji se sastoji od filmova iz regiona i međunarodnih naslova, kao i filmskog jezika u rasponu od igranih do animiranih kratkih filmova, dostupne su i brojne radionice. Cilj festivala je unapređivanje i promovisanje filmske umetnosti u obliku kratkih filmova, odnosno predstavljanje vrednih samostalnih dela koja ne nalaze mesto u komercijalnoj distribuciji hrvatske i međunarodne kinematografije.

Na adresu Festivala, ove godine je stiglo čak 1.260 prijava, a odabrano je 36 filmova. Među njima je bila i Presuda, kao jedini film iz Srbije. Organizatori navode da je selektorski posao bio veoma težakjer je od 1.260 prijava trebalo odabrati 100 najboljih, pa onda od toga izdvojiti 36 naslova koji će se prikazatiNakon meseci provedenih uz ekrane, obično tokom večeri i nakon radnog dana, gledajući zaista odlične filmove, bili smo nestrpljiviji da pružimo publici priliku da pogleda najbolje od najboljeg, poručuju iz direkcije festivala.

Festival je otvorio gradonačelnik Novigrada, a svečano otvaranje i projekcije filmova sa pažnjom je pratila legendarna jugoslovenska diva Josipa Lisac. Ona se srela sa beogradskom rediteljkom Dorom Jung i poželela joj uspeh.

Presuda po scenariju Danila Bjelice, sa Hanom Selimović, Milošem Timotijevićem, Lazarom Đukićem, Dušankom Stojanović Glid, Srnom Đenadić i Danicom Nikolić u nosećim ulogama, tematizuje porodično nasilje kao okidač za ubistva, ali i mane sistema u kom nasilnici mogu da se izvuku, što žrtve demotiviše da se brane.

Film prati priču o advokatu Davidu Klugu (Đukić) koji dolazi u pritvor da preuzme svoj prvi slučaj kao branilac po službenoj dužnosti. Tu se suočava sa Anom Knežević (Selimović), ženom optuženom za svirepo ubistvo muža, inače brata ministra građevine. Advokat uspeva da zadobije njeno poverenje, ona se odlučuje da progovori, a na površinu izbijaju činjenice o njenom braku, nasilju, (nepisanim) pravilima plemenske patrijarhalne sredine i sistemu koji porodici služi za osvetu. Rešen da se izbori za istinu i odbrani unapred osuđenu ženu i majku, i advokat se suočava sa opstrukcijama i pretnjama…

Krajem ovog meseca se očekuje prikazivanje filma Presuda na Festivalu Da Vinči u Los Anđelesu, a do kraja godine na Madonie Film Festivalu u Palermu, gde je ovaj film nagrađen kao najbolji studentski film, kao i na festivalima u Raveni, Pitsburgu, Nju Džersiju i Londonu.