INTERVJU ODLAZEĆE AMBASADORKE SAD U PRIŠTINI TREJSI EN DŽEJKOPSON: POJEDINICI STAVILI LIČNE ISPRED OPŠTIH INTERESA

INTERVJU ODLAZEĆE AMBASADORKE SAD U PRIŠTINI TREJSI EN DŽEJKOPSON: POJEDINICI STAVILI LIČNE ISPRED OPŠTIH INTERESA

09/07/2015 Off By

U intervjuu listu Zëri, ona je precizirala da protivnici formiranja Specijalnog suda imaju razne razloge – neki se plaše za sebe, drugi imaju prijatelje koji bi se mogli naći na optužnici, a ima i onih iz opozicije koji to čine zarad političkih poena


džekoposon
Zeri

ODLAZEĆA ambasadorka SAD u Prištini Trejsi En Džejkopson dala je intervju kosovskom dnevniku Zeri. Rekla je da su pojedinci “stavili lične interese ispred interesa zemlje” i da zbog njih u kosovskom parlamentu nije usvojena odluka o formiranju Specijalnog suda za ratne zločine OVK.

Govorila je o koruptiranoj politici, milionerima koji zvanično imaju samo platu, sudijama kojima se preti, verskom radikalizmu, i drugim temema.
Džejkopsonova je nedopustivim i za “žaljenje” ocenila da interesi i pristup pojedinaca, koji mogu biti optuženi, “budu stavljeni ispred interesa Kosova”.
Američka ambasadorka je govorila i o korupciji kao jednom od glavnih problema na Kosovu.
U intervjuu listu Zëri, ona je precizirala da protivnici formiranja Specijalnog suda imaju razne razloge – neki se plaše za sebe, drugi imaju prijatelje koji bi se mogli naći na optužnici, a ima i onih iz opozicije koji to čine zarad političkih poena.
Prema njenim rečima, neuspeh usvajanja amandmana za formiranje Specijalnog suda ostavlja mogućnosti da o tom pitanju odlučuju UN, gde bi, kako je rekla, ono moglo da bude “politizovano od strane zemalja koje ne priznaju Kosovo”.
“Mi podstičemo vladu da donosi odluke koje su za dobrobit Kosova, a ne za dobro bilo koje političke partije”, rekla je Trejsi En Džejkopson.
Ona je istakla da je o korupciji na Kosovu više puta razgovarala sa političarima i pitala ih o fenomenu njihovog bogaćenja, a oni bi joj, kako je kazala, odgovarali “imam strica u Švicarskoj koji je mnogo bogat, i imaju prijatelje koji su im dali novac…”
“Jedan političar me je čak i upitao ‘šta ako kod vas u Americi neki kongresmen uzme novac od prijatelja? Šta bi se desilo? To ne bi stvorilo problem”, rekla sam da članovi Kongresa idu u zatvor zbog toga.
“Imamo bivše guvernere, koji su u zatvoru u SAD jer su uzeli velike sume novca”, rekla je ambasadorka Džejkopson.
Govoreći o ekstremnom islamizmu i odlasku kosovskih stanovnika u rat u Siriji i Irak, navela je da je kosovska vlada preduzela mere za otkrivanje i njihovo finansiranje preko raznih NVO čime se, ne samo javnosti radi, nego i suštinski, uključila u borbu, zbog čega su SAD zadovoljne kako je Kosovo pristupilo tom globalnom problemu.<


REGION

mesareSLOVENIJA: CRNA LISTA MESARA

Kako su objavili lokalni mediji, među trgovcima kod kojih je inspekcija otkrila nepravilnosti je i više velikih trgovačkih

 

 

makedonijaMAKEDONIJA: SASTANAK POZICIJE I OPOZICIJE NIJE ODRŽAN

Za sada nije izvesno kada će biti zakazan novi sastanak, ali izvori iz makedonskih političkih partija kažu da

 

markođurićBRIFING ZA MEDIJE DIREKTORA KANCELARIJE ZA KIM

Srpska se delegacija potrudila i, sledeći već potpisane briselske dokumente, uspela da defiiše Zajednicu srpskih opština kao javnu

 

 

 

Orban i Vucic17ORBAN I VUČIĆ OTVORILI MAĐARSKO – SRPSKI BIZNIS FORUM

  Premijer Vučić obraćajuci se prisutnima na Mađarsko – srpskom biznis forumu istakao je da su mađarski investitori