Ружић најавио ширење мреже педагошких асистената

Ружић најавио ширење мреже педагошких асистената

19/09/2022 Off By BERB

Први потпредседник Владе Републике Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић најавио је да ресорно министарство наставља са ширењем мреже педагошких асистената за подршку ученицима ромске националности и да је за школску 2022/2023. годину ангажовано још 10 нових.

 

Ружић је, током разговора са представницима Националног савета ромске националне мањине, навео да ће ангажовање педагошких асистената у средњим школама бити приоритет у наредном периоду.
Он је подсетио да је Министарство у циљу јачања компетенција 250 педагошких асистената, финансирало и реализовало онлајн обуку „Обука за педагошког асистента за децу и ученике ромске националности којима је потребна додатна подршка у образовању“.
Влада Србије показала је да брине о свим националним мањинама, укључујући Роме, навео је министар и изразио задовољство што је све већи обухват ромске деце предшколским образовањем, основном школом, али и високим образовањем.
На састанку је било речи о ефектима других афирмативних мера подршке за унапређивање образовања ученика и студената ромске националности што је довело до повећаног броја деце за 20 одсто која похађају припремни предшколски програм и уписују се у основну школу.
Ружић је подсетио на то да афирмативна мера за упис на високошколске установе датира из 2003/2004. године, као и да је до сада уз ту меру уписано укупно 1.743 студента.
У школској 2021/2022. години одобрено је 1.114 стипендија ученицима средњих школа у Републици Србији, који су припадници ромске националне мањине, рекао је Ружић и додао да је једна од мера и додела бесплатних уџбеника за ученике из социјално/материјално угрожених породица.
Министар је изразио захвалност Националном савету ромске националне мањине на изузетној сарадњи у свим овим активностима.
Постојање добре сарадње потврдио је и председник Националног савета ромске националне мањине Далибор Накић.
Састанку су присуствовали државна секретарка Анамарија Вичек, као и представници Националног савета Божидар Јовановић, Здравка Симић и Дејан Влајковић.