NEMAČKA KANCELARKA ANGELA MERKEL U BEOGRADU

NEMAČKA KANCELARKA ANGELA MERKEL U BEOGRADU

08/07/2015 Off By

U našem je interesu mir i napredak na Balkanu. Zato zahvaljujemo predsedniku srpske Vlade što je pokrenuo veliki broj inicijativa u dijalogu sa Prištinom i pokazao spremnost na kompromise


Angela-Merkel-poseta-Beograd-2-620x350

Ranka Čičak

POSLE sastanka u beogradskoj palati Srbija, predsednika Vlade, Aleksandra Vučića i nemačku kancelarku Angelu Merkel sačekalo je preko 300 novinara . Oboje su odnose između Srbije i Nemačke ocenili visoko i u ekonomskom i u političkom smislu. Srpski premijer rekao je da je gospođa Merkel za nas najznačajniji gost:

«Ekonomska razmena prevazišla je15 milijardi i 118 miliona evra. Kod nas radi 450 nemačkih kompanija i zapošljavaju 27.000 ljudi. U mom kabinetu su dva savetnika koje mi je oslala nemačka Vlada i veoma su nam korisni. Želimo da od Nemačke naučimo dobro i odgovorno poslovanje.»
Vučić je obavestio novinare da je upravo dobio od Edi Rame odgovor na predlog o razmeni mladih. O tome će uskoro biti potpisan dogovor. Tako će Srbija nastaviti da bude stub stabilnosti u regionu.
Druga važna pobeda koju naglašava srpski premijer je ona u ekonomiji:
– Pokrenuli smo teške ekonomske reforme. Naši ljudi nisu bili zadovoljni smanjenjem penzija i plata. Ali danas, kada su videli rezultate, zadovoljni su. Srbija nastavlja put ka Evropi. Očekujemo podršku Angele Merkel i nemačke države. Ona je uvek bila stub stabilnosti za sve nas i nalazila načine da nam pomogne.
Angela Merkel zadovoljna je rezultatima srpske ekonomske reforme:
– Procena Međunarodnog monetarnog fonda je pozitivna. On priznaje rezultate koje je postigla Srbija. Njena privreda sada radi na dobroj osnovi. Evropa je 2003 godine otvorila perspektivu pristupanja zemljama Zapadnog Balkana. U našem je interesu mir i napredak na Balkanu. Zato zahvaljujemo predsedniku srpske Vlade što je pokrenuo veliki broj inicijativa u dijalogu sa Prištinom i pokazao spremnost na kompromise. To ćemo uzeti u obzir prilikom otvaranja poglavlja pregovora sa Srbijom. Postignut je novi kvalitet i u bilateralnim odnosima Albanije i Srbije.To se pokazalo i posetom predsednika Vlade. To je stvorilo osnov da dođe do razmene mladih dve zemlje.
Merkelova je priznala da u nekim pitanjima cilj još nije postignut:
– Srbija je u velikim izazovima zbog pristizanja izbeglica. Dolazi ih 1.000 dnevno. Mi u EU smo zaključili da u toj nevolji Srbiju ne možemo da ostavimo samu.
Novinari su pitali da li Srbija može da računa na dodatnu nemačku podršku, a kancelarka je odgovorila:
– Možete računati na podršku Berlina. Smatram da se vaš premijer veoma trudi u unutrašnjoj i spoljnoj politici, ne kako bi se nekome udvarao, već kako bi stekao poverenje, koje omogućuje veće strane investicije. Dobro je što ovde postoji Vlada koja je spremna i voljna da ide težim putem.
Vučić je dodao da je njegova ekonomska politika u interesu našeg naroda :
– Izabrali smo teže metode, jer one lakše mere ne donose rezultate. Grčka je naš prijatelj, ali mi smo izabrali teši put nego ona u izlasku iz krize. Mi sada nismo nezadovoljni. Nisam danas molio gospođu Merkel ni za novac, ni za otvaranje poglavlja. Ali, kada od Nemačke dobijete neko obećanje, ono će biti ispunjeno. Trudiću se da i Srbija bude partner pouzdan kao Nemačka.
Nemačke novinare zanimalo je pitanje raspoređivanja izbeglica koji stižu u EU.
Gospođa Merkel kaže da se ideja o pravilnom raspoređivanju u prvi mah odnosila samo na Grčku i Italiju. Međutim, u prošlom mesecu izbeglice su promenile rutu i sve više idu preko Zapadnog Balkana ka Evropi:
– Nema smisla da svako gradi zidove. Nemačka pokušava da problem 40 hiljada sada pristiglih i 20 hiljada izbeglica iz bivših ratova, reši dobrom raspodelom. Previše tereta je sada na Srbiji i Mađarskoj. Samo Mađarska ima 60 hiljada izbeglica.
Vučić kaže da taj problem Srbija sama ne može da reši:
– Mi smo i danas imali sastanak ministarstava unutrašnjih poslova. Srbija ne želi zidove. Nisam u to uspeo da ubedim gospodina Orbana. Nadam se da će to uspeti neko drugi. Mi ne volimo da kukamo. Ali, treba nam podrška Evrope. Danas smo otvorili veliki i moderan centar za prihvat izbeglica. U UNHCR nas zbog toga hvale i ocenjuju kao najboljeg domaćina za izbeglice. <


SRBIJA

skup77SKUPŠTINA SRBIJE: ZAKON O HIPOTECI OSTAVIĆE 100.000 GRAĐANA SRBIJE NA ULICI?

Zašto gospođa guvernerka Tabaković bar ne pokuša da zaustavi zelenaške aktivnosti banaka? Ne sprečava ih da se zelenaški

 

 

aleksandar mSKUPŠTINA SRBIJE: POSLANIČKA PITANJA

Vojvođanska akademija – da ili ne? Poslanik SNS Aleksandar Martinović postavio je danas jedno ozbiljno pitanje Ministarstvu prosvete,

 

 

 

gasic-67SKUPŠTINA STBIJE O PREDLOGU ZAKONA O POTVRĐIVANJU SPORAZUMA IZMEĐU DRŽAVA ČLANICA UČESNIKA U PARTNERSTVU ZA MIR

Inače, ovom Sporazumu, pored 28 članica NATO pristupilo je i 16 partnerskih zemalja. Među njima su i Ruska

 

 

 

vlada67SEDNICA VLADE: SRBIJA I REPUBLIKA SRPSKA ZAJEDNO OBELEŽAVAJU 5 AVGUST DAN SEĆANJA NA STRADANJE I PROGON SRBA

  Sve pripreme za prijateljsku posetu kancelarke Savezne Republike Nemačke Angele Merkel, koja će u Beograd doputovati 8.