Промовисани најмлађи официри Војске Србије

Промовисани најмлађи официри Војске Србије

17/09/2022 Off By BERB

Izvor/Foto: mod.gov.rs

 

Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић, заједно са потпредседником Владе и министром одбране др Небојшом Стефановићем и начелником Генералштаба Војске Србије генералом Миланом Мојсиловићем, присуствовао је данас свечаности испред Дома Народне скупштине, на којој је у прве официрске чинове промовисано 135 кадета Војне академије и Медицинског факултета ВМА.

 

Председник Србије Александар Вучић истакао је да је, гледано кроз историјску призму, стварање модерне Србије, обнављање њене државности, незамисливо без учешћа и великих домета војске.
Вучић је, обраћајући се новим официрима Војске Србије, указао да нас је Универзитет одбране са своја два факултета – Војном академијом и Медицинским факултетом Војномедицинске академије, као и протеклих година, обрадовао новом генерацијом потпоручника.

„Србија је данас много богатија за још једну генерацију потпоручника, која не памти ратове, и живимо у нади да ће тако бити и за будуће генерације. Ова генерација је лишена те прошлости, али свесна својих задатака у миру као и рату“, рекао је он.
Вучић је честитао кадетима на завршетку школовања и прве официрске чинове.

“Ви као кадети Војне академије баштините богату традицију једне од најстаријих и најпоштованијих образовних институција наше земље. Гледано кроз историјску призму стварање модерне Србије, обнављање њене државности, незамисливо је без учешћа великих домета војске. Само војска из народа и дубоко укорењена у слободарској души народа, могла је да се величанствено одбрани у Првом и Другом Светском рату, на Кошарама, Паштрику, Качанику“, нагласио је Вучић.
Указао је да држава и грађани имају поштовање према њиховој решености да буду део система одбране Србије.

“Бирајући професију официра која подразумева заветни однос према домовини они на недвосмислен начин исказују своје родољубе. Србија има своје стратешке циљеве и интересе, а ко боље од војске зна шта је рат и зато војска жели мир. Желимо просперитет и развој Србије, срећан и безбедан живот свих грађана, желимо да се у Србији добро, лепо и безбедно живи. Да млади попут вас своју будућност пројектују и нађу у својој земљи, где ће градити своје породице и баш зато ћемо учинити све да у наредном периоду ваш животни стандард буде на највишем нивоу, а повећање плата највеће у историји“, поручио је он.
Вучић је подвукао да је Србија опредељена да следи пут војне неутралности и то чини одмереним и сигурним кораком.

“Одмереним јер никоме не претимо, и није намера да изазивамо зебњу и страх за стабилност било кога, сигурним, јер водимо рачуна о сваком човеку који носи униформу или на други начин доприноси безбедности Србије. Градићемо снажнију наменску индустрију, подизати капацитете и додатно ширити богату палету њених производа“, истакао је Вучић.

Вучић је рекао и да су сви који су изабрали официрски позив, знају да су у нашој традицији, официри људи који са државом ступају у заветни однос, који су јој одани до самопожртвовања и спремни да јој служе и бране је по сваку цену.

Подсетио је да је у свим анкетама, деценијама уназад, Војска Србије најцењенија државна институција, истичући да Србија своју војску цени, воли о њој пева и зна шта јој војска значи.

„Видели смо то и када смо се борили против поплава, када је на брзу руку требало организовати болнице. Сви знамо шта значи присуство војске у Копненој зони безбедности. Учешће Војске Србије у мировним мисијама у целом свету значајно доприноси међународном угледу Србије”, подвукао је председник Вучић.

Поручио им је да би без њих, без њиховог завета Србији, без њиховог знања и способности, сви наши напори били узалудни:

„Победу на Церу и Колубари извојевала је српска војска, њене војводе, официри, војници. Ко зна, тај може, ко не зна за страх, иде напред. Темељећи ову изјаву на херојским делима наших славних предака, војвода Живојин Мишић умео је личним знањем и храброшћу да подстакне дух војске. Данас и сутра, овом изреком руководићете се и ви”, рекао је председник.
Вучић је истакао да ће економски напредак донети и све већу добробит војсци, која после година занемаривања, поново набавља модерно наоружање у и опрему, изводи све већи број најсложенијих и најзахтевнијих вежби са бројним партнерима из целог света.

“Не сумњајући ни трен у ваше родољубље, снагу, храброст и ратничку способност, сматрам и надам се да никада нећете имати разлог да поновите величанствене подвиге својих претходника. Да ваше официрске каријере буду попут вашег стројевог корака, сигурне и одмерене и да се тој сигурности и одмерености, други науче од вас. Да ваш дефиле буде омаж српским официрима”, рекао је Вучић.
Председник је указао да је српски војнички морал вертикала којој тежи цело друштво, јер он представља највише вредности витештва и човечности.
Он је захвалио родитељима најмлађих официра, као и свим наставницима који су их васпитали и обучили да свети позив обављају у духу родољубља.

“Они који прете данас Србији и нашем народу, никада нису разумели колика је наша чврстина, решености и одлучност да чувамо оно што је наше. Само хоћемо да будемо своји на своме и зато никоме нећемо дати ни Косово и Метохију, нити било који други део, чак ни педаљ наше отаџбине Србије. Живели најмлађи официри, живела Србија”, поручио је председник Вучић.
Војну академију завршило је 118 кадета и кадеткиња 142. и 143. класе Војне академије, међу којима је осам кадета из Оружаних снага Босне и Херцеговине и један кадет из Министарства унутрашњих послова Републике Српске. Најуспешнији међу њима су потпоручник Александар Николић (9,16), први у рангу у виду Копнене војске, потпоручник Милош Костић (9,66), први у рангу у виду Ратно ваздухопловство и ПВО и потпоручник Кристина Живановић (9,96), прва у рангу у службама. Међу 17 кадета и  кадеткиња који су завршили 8. класу Медицинског факултета ВМА најуспешнији је потпоручник Младен Хаџи Макунчевић (9,73).
Најуспешнијим потпоручницима председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић уручио је пиштоље са посветом.

Ректор Универзитета одбране генерал-потпуковник др Горан Радовановић, обраћајући се дипломцима Војне академије, истакао је да ће знање и војничке врлине које су стекли током школовања на Универзитету одбране бити темељ за нова достигнућа и путоказ пред професионалним дилемама.

„Не плашите се препрека и тешких задатака. Крените ка својим стројевима одважно, сигурни у себе, у своја знања и вештине, јер вас јединице Војске Србије жељнo ишчекују. У овом свечаном тренутку не заборавите да ће основа и водиља вашег будућег рада бити знање, кодекс части официра, однос према вашим претпостављенима и потчињенима, и изнад свега љубав према својој отаџбини” – рекао је ректор Радовановић.
Прва у рангу у службама потпоручник Кристина Живановић са оствареним успехом 9,96 обратила се присутнима у име кадета истакавши да је понос понети звање и униформу официра Војске Србије.

“То је доказ посвећености, верности и бескрајне вере у национално јединство и слогу. Као потомци јуначке прошлости дужни смо да одбранимо и сачувамо за будуће генерације печат светиње и лепоту официрског позива. То је наша мисија, наш избор и наш успех. Наше школовање на Војној академији било је пуно одрицања, самосавладавања, тешких избора, вредног и упорног рада који су нас научили да функционишемо као уигран и савршен тим. Научили смо да заједно можемо све” – истакла је потпоручник Живановић.

 

 

 

 

Дефиле најмлађих потпоручника и кадета Универзитета одбране увеличан је налетима хеликоптера Ми-35, Х-145М и Ми-17.
Свечаној промоцији потпоручника присуствовало је највише државно и војно руководство, представници дипломатског кора, делегације оружаних снага пријатељских и партнерских земаља и верских заједница.
У културно-уметничком делу програма наступили су Уметнички ансамбл Министарства одбране “Станислав Бинички”, Репрезентативни оркестар Гарде, солисти Катарина Божић и Душан Свилар, који су отпевали песме “Срце хероја”, “Јунаци са Паштрика” и “Глас Србије”. Драмски уметник Владимир Јоцовић извео је беседу “Пријатељски савет младим официрима” генерала Јована Мишковића.