Sastanak sa Viktorom Orbanom

Sastanak sa Viktorom Orbanom

16/09/2022 Off By BERB

Foto: Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsednikom Vlade Mađarske Viktorom Orbanom i tom prilikom mu uručio Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici za izuzetne zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između Republike Srbije i Mađarske. 

 

“Neizmerna mi je čast i posebno zadovoljstvo što sam danas bio u prilici da odlikujem predsednika Vlade Mađarske Viktora Orbana najvišim ordenom koji Republika Srbija ima i koji predsednik Republike Srbije svojim ukazom dodeljuje. Sa velikim ponosom konstatujem da ovo odlikovanje dodeljujem velikom i iskrenom prijatelju Srbije i srpskog naroda. Zahvaljujem predsedniku Vlade Mađarske na snažnom doprinosu unapređenju sveukupne bilateralne saradnje Srbije i Mađarske, koja je u stalnom usponu i koja je dostigla svoj najviši stadijum, bez presedana u modernoj istoriji. Veoma smo zahvalni našim mađarskim prijateljima i posebno Vama lično, gospodine Orban, na podršci, koju potpuno otvoreno, nedvosmisleno i u svakoj prilici pružate Republici Srbiji, kako na njenom evropskom putu, zalažući se za njeno skorije punopravno članstvo u Evropskoj uniji, ali tako i po svim važnim regionalnim pitanjima, a posebno u našoj bilateralnoj saradnji. Budite uvereni da građani naše zemlje, Republike Srbije, istinski cene takve prijatelje i takve komšije. Odluka pravih prijatelja je da podržavaju jedni druge, posebno u teškim trenucima. Vi ste smogli snage da budete uz Republiku Srbiju i u momentima kada je bilo mnogo lakše to ne činiti. Zato budite sigurni da će Mađarska uvek moći da računa na iskreno prijateljstvo i podršku Republike Srbije. Hvala Vam, uvaženi gospodine Orban, što uvek imate dobrobit Republike Srbije i njenih građana u vidu i što ste spremni da se lično angažujete kad je reč o snaženju veza Republike Srbije i Mađarske. Rezultati dosadašnjih zajedničkih zalaganja su gotovo impresivni, ali nas istovremeno obavezuju da i u budućnosti negujemo i čuvamo srpsko-mađarsko prijateljstvo i da, kao i do sada, potpuno posvećeno radimo na jačanju strateških odnosa i svestrane saradnje naše dve zemlje“, rekao je predsednik Vučić i izrazio nadu da će ovo odlikovanje uvek biti podsetnik na to kako se prijateljstvom i mirom gradi budućnost.

 

Predsednik Vlade Mađarske Viktor Orban poručio je da mu je čast što je odlikovan Ordenom Republike Srbije na velikoj ogrlici.
“Retko se daje odlikovanje ljudima koji su još u službi i ja ovo ne shvatam kao da sam otpušten, već kao ohrabrenje, ali i shvatam da odlikovanje nisam dobio zbog onoga što sam do sada učinio, već zbog onoga što ću od sada činiti u interesu srpsko-mađarskog prijateljstva”, rekao je premijer Orban. On je naveo da u Mađarskoj postoji titula najveći Mađar, koju je svojevremeno dobio Ištvan Sečenji, osnivač Mađarske akademije nauka i mađarskog liberalno-nacionalnog programa i jedan od vođa reformskog pokreta 1825-1848. godine.
“On je napisao pismo knezu Milošu Obrenoviću i u tom pismu je napisao: Interesi Srbije i Mađarske su toliko tesno povezani i isprepletani da hteli mi to ili ne mi moramo biti prijatelji“, naglasio je mađarski premijer i rekao da, u tom smislu, sadašnja mađarska Vlada i on lično zapravo ispunjavaju jednu staru mađarsku spoznaju.
“Mađarska i Srbija imaju jedan zajednički posao i to ponekad zaboravljamo, ali nas istorija podseća na tu misuju da zajednički treba da odbranimo južna vrata Evrope. To je misija i odgovornost i Srbije i Mađarske. Nije slučajno da smo sinovi srpskih i mađarskih vitezova koji su izborili jednu od najvećih pobeda kod Beograda, zajednički braneći južna vrata Evrope. Istorija, geografija i viševekovno prijateljstvo nas obavezuju, a ja sam zahvalan i Vama i srpskom narodu što ste smatrali da sam dostojan da dobijem Orden Republike Srbije”, poručio je predsednik mađarske Vlade Viktor Orban.