Izložba crteža akademika Todora Stevanovića

Izložba crteža akademika Todora Stevanovića

16/09/2022 Off By BERB

Foto: Anja Zelić

 

U galeriji Sanjaj je otvorena izložba crteža akademika Todora Stevanovića, koji veoma retko organizuje samostalne izložbe u Beogradu. Na izložbi “Linija Todorova” je predstavljeno 28 crteža koji su stvarani od 1969. do 1997. godine, a kolekcionar Vojislav Vićić je omogućio da budu predstavljeni javnosti.

Todor Stevanović nije samo slikar već multimedijalni umetnik, koji je to postao i pre nego je taj izraz nastao, kako je rekao naš cenjeni istoričar umetnosti Nikola Kusovac koji je otvorio izložbu.

“Todor mi je uvek bio uzor, nedostižan uzor, jer njegova dela možete samo da gledate širom otvorenih usta. Za njim ne treba ni trčati, treba gledati i nešto udahnuti, sve šta se može udahnuti.” rekao je Kusovac na otvaranju, kome je prisustvovao veliki broj prijatelja i ljubitelja umetnosti.

Izložba se održava pod sloganom Todorove himne čoveku “Ja sam Ti”, koju je prisutnima pročitao Nele Karajlić. Pored crteža istaknuti su i rukopisi umetnika koji upotpunjavaju izložbu, jer predstavljaju Todorovu filozofiju i posetiocima omogućavaju da na jednom mestu osete vezu između reči i linije odnosno Todora pesnika i Todora slikara.

Todor Stevanović je uvek bio ispred svog vremena, a tokom više od 60 godina rada se, osim crtežom, grafikom i slikarstvom, bavio i filmom, filozofijom, književnošću, keramikom, mozaikom, likovnom kritikom, teorijom umetnosti.

S obzirom na svoju mnogostranu delatnost, Stevanović je redovni član Srpske akademije nauka (SANU), Udruženja likovnih umetnika (ULUS) i Udruženja književnika Srbije (UKS). Kao slikar redovno je samostalno izlagao od 1956. godine i učestvovao na brojnim likovnim smotrama u zemlji i inostranstvu, a 1999. godine je izlagao i na prestižnom Venecijanskom bijenalu.

Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja, a njegova dela se čuvaju i izlažu u Narodnom muzeju, Muzeju savremene umetnosti i Muzeju grada Beograda, kao i u mnogim muzejsko-galerijskim ustanovama u nekadašnjoj Jugoslaviji, Engleskoj, Danskoj, Holandiji, Belgiji, Španiji, Kanarskim ostrvima, Australiji, Južnoj Americi, SAD, Kanadi, Austriji, Švedskoj, Rusiji.
Izložba će biti otvorena do 15. oktobra, a radno vreme galerije Sanjaj je radnim danima od 12 do 20h i subotom od 11 do 15 časova.