BROD “KOZARA“ U BUDIMPEŠTI

BROD “KOZARA“ U BUDIMPEŠTI

08/07/2015 Off By

„Kozara“ je krenula na put iz Beograda, a deonica od Bačke Palanke do Budimpešte pređena je za 24 časa bez gašenja motora


kozara2

Press služba VS

BROD posebne namene Rečne flotile Kopnene vojske „Kozara“ uplovio je u ponedeljak u ranim jutarnjim časovima u luci Prvog puka ratnih brodova i pirotehničara mađarske vojske u Budimpešti. Reč je o prvoj međunarodnoj plovidbi broda Rečne flotile Vojske Srbije čiji je cilj obuka kadeta Vojne akademije za dužnosti koje ih očekuju nakon školovanja, kao i sticanje iskustva izvan teritorijalnih voda Srbije.

„Kozara“ je krenula na put iz Beograda, a deonica od Bačke Palanke do Budimpešte pređena je za 24 časa bez gašenja motora.
Posadu broda s komandantom Rečne flotile kapetanom bojnog broda Andrijom Andrićem na čelu i kadete treće godine roda rečnih jedinica Vojne akademije, koje je predvodio kapetan bojnog broda Vladimir Milinkov, primio je u Budimpešti komandant Prvog puka ratnih brodova i pirotehničara mađarske vojske pukovnik Atila Čurgo. On je, pozdravljajući goste iz Srbije, istakao da njihova poseta predstavlja nastavak saradnje vojski Srbije i Mađarske koja se već godinama realizuje na zajedničkim vežbama.
Komandant Rečne flotile kapetan bojnog broda Andrija Andrić rekao je da poseta kadeta Vojne akademije ratnoj luci mađarske vojske i prezentacija jedinice koja izvršava značajne zadatke u domenu razminiranja vodenih puteva predstavlja deo praktične obuke budućih oficira Rečne flotile KoV Vojske Srbije, ostvaren u saradnji sa mađarskom vojskom. Prema njegovim rečima znanja stečena tokom posete biće dragoceno iskustvo koje će budući oficiri rečnih jedinica Kopnene vojske moći da iskoriste tokom svoje profesionalne karijere i rada na prvim dužnostima.
Kadeti Vojne akademije i deo posade „Kozare“ posetili su budimpeštanski Nacionalni univerzitet na kome se, na Vojnoj akademiji, školuju budući oficiri mađarske vojske, mađarski parlament, Sentandreju i Ambasadu Srbije.
Brod posebne namene „Kozara“ izrađen je daleke 1939. godine u tada nemačkoj luci Linc, pod imenom „Kimhild“. Služio je kao komandni brod na sektoru Dunava, Crnog mora i Dnjepra. U sastavu Crnomorske flote nalazio se do 1945. godine. U Vojsci Jugoslavije i Srbije nalazi se od 1960. godine. Obavljao je zadatke matičnog i komandnog broda, školskog broda i rezidencijalnog objekta.
Posle kompletnog generalnog remonta obavljenog od 2009. do 2013. godine u apatinskom brodogradilištu, brod je otočeo svoj drugi život. Danas je „Kozara“ moderan i pouzdan višenamenski brod Rečne flotile Kopnene vojske, spreman da izvršava i najsloženije zadatke, poput ove istorijske međunarodne plovidbe do Mađarske.<


DOGAĐAJI

vucic87VANREDNA KONFERENCIJA ZA MEDIJE ALEKSANDRA VUČIĆA: VLADA ODLUČILA – IDE U SREBRENICU

“Srebrenica i svako drugo, svako srpsko stratište, jeste pre svega prvo naš veliki greh, bol i opomena, opet