У Нишу ухапшено пет особа због прања новца

У Нишу ухапшено пет особа због прања новца

14/09/2022 Off By BERB

Припадници Министарства унутрашњих послова, Сектора унутрашње контроле, по налогу Посебног одељења за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Нишу, ухапсили су пет особа због постојања основа сумње да су извршиле кривично дело прање новца.

 

Ухапшени су А. Х. (1989) полицијски службеник ПУ Ниш, фактички сувласник привредних друштава „Cash help“ и „Cash help plus“ Доо из Ниша, С. Х. (1965) формални власник и одговорно лице у привредним друштвима „Cash help“ и „Cash help plus“ Доо из Ниша, М. Ј. (1983) фактички сувласник привредних друштава „Cash help“ и „Cash help plus“ Доо из Ниша, Ј. М. (1988) и Т. С. (1992) запослене у наведеним привредним друштвима.

Осумњичени А. Х. се терети да је у дужем временском периоду, заједно са С. Х. и М. Ј. посредством Ј. М. и Т. С. давао кредите физичким лицима без овлашћења Народне банке Србије, у пословним просторијама привредних друштава, која су регистрована као залагаонице, „Cash help“ у Нишу и „Cash help plus“ Доо – филијалама у Београду, Новом Саду, Врању, Пироту, Лесковцу и Крагујевцу.

Осумњичени су са физичким лицима закључивали уговоре о зајму где су као средство обезбеђења за повраћај новца депоновали чекове грађана или административне забране, са каматама које су на годишњем нивоу износиле од 65 до 133 процента.

Извршеним претресом пословних просторија и осумњичених, полиција је пронашла готовински новац у износу од више од два милиона динара и депоноване чекове у вредности 35 милиона динара.

Осумњиченима је одређено задржавање до 48 часова након чега ће, уз кривичну пријаву, бити приведени Посебном одељењу за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Нишу.

Полицијски службеници Сектора унутрашње контроле настављају рад на овом случају.