8. JUL

8. JUL

08/07/2015 Off By

1956. – U Beogradu je emitovan prvi eksperimentalni TV prenos, povodom proslave stogodišnjice rođenja Nikole Tesle. Program iz privremenog studija u Institutu “Nikola Tesla” građani su pratili na četrdesetak prijemnika smeštenih u izlozima prodavnica u raznim delovima grada >>>


1497. – Vasko da Gama, portugalski moreplovac i istraživač, krenuo je na svoje dugo putovanje oko južnog rta Afrike. Na tom putu, on je otkrio Indiju.
1822. – Persi Biš Šeli (Percy Byshe Shelley), jedan od najznačajnijih pesnika engleskog romantizma, udavio se u brodolomu na jedrenju kod Livorna (Italija). (“Kraljica Mob”, “Oslobođeni Prometej”, “Ševa”, “Oda zapadnom vetru”, “Odbrana poezije”).
1846. – Danski kralj Kristijan VIII proglasio je da danski presto mogu da naslede žene. Tako je sprečio otcepljenje pokrajine Šlezvig – Holštajn.
1858. – Velika Britanija proglasila je pobedu nad indijskim ustanicima, nakon čega je ukinuto Carstvo mogula i likvidirana Istočnoindijska kompanija, a Indija je stavljena pod neposrednu upravu britanske krune.
1885. – Rođen je nemački filozof Ernst Bloh (Bloch). U njegovom opsežnom delu, koje se bavi problemima filozofije, istorije, religije, prava, etike, posebno mesto ima analiza fenomena utopijskog (“Duh utopije”, “Tomas Mincer kao teolog revolucije”, “Tragovi”, “Nasleđe ovog vremena”, “Sloboda i poredak”, “Princip nade”).
1894. – Rođen je ruski fizičar Pjotr Leonidovič Kapica, od 1935. direktor Instituta za fiziku Sovjetske akademije nauka u Moskvi, a od 1955. glavni organizator programa veštačkih Zemqinih satelita (“Sputnjik”). Najpoznatiji njegovi radovi su iz područja magnetizma i fizike niskih temparatura. Dobitnik je Nobelove nagrade za fiziku 1978.
1920. – Gradu Šapcu je svečano uručeno francusko odlikovanje “Ratni krst” za heroizam i stradanje njegovog stanovništva u Prvom svetskom ratu.
1942. – Umro je francuski maršal Luj Feliks Fransoa Franše Depere (Louis Felix Fransois Franchet d'Esperey), istaknuti vojskovođa u Prvom svetskom ratu i počasni vojvoda srpske vojske.
1943. – Od posledica torture u zatvoru Gestapoa umro je lider francuskog Pokreta otpora u okupiranoj Francuskoj u Drugom svetskom ratu Žan Mulen (Jean Moulin), poznat kao “Maks” (Max).
1956. – U Beogradu je emitovan prvi eksperimentalni TV prenos, povodom proslave stogodišnjice rođenja Nikole Tesle. Program iz privremenog studija u Institutu “Nikola Tesla” građani su pratili na četrdesetak prijemnika smeštenih u izlozima prodavnica u raznim delovima grada.
1967. – Umrla je britanska pozorišna i filmska glumica Vivijen Li (Vivien Leigh). Svetsku slavu stekla je ulogom Skarlet O'Hare (Scarlett) u američkom filmu “Prohujalo s vihorom” za koju je nagrađena Oskarom. Drugi Oskar dobila je za ulogu u filmu “Tramvaj nazvan želja”.
1994. – Umro je Kim Il Sung, komunistički lider Severne Koreje, koji je upravljao zemljom od njenog osnivanja 1948. do smrti.
2000. – U Beogradu je umro Konstantin Vinaver, pijanista, muzikolog, operski dramaturg i dugogodišnji direktor Opere i baleta Narodnog pozorišta u Beogradu.
2002. – Okružni sud u Prokuplju osudio je na osam godina zatvora bivšeg rezervistu Vojske Jugoslavije Ivana Nikolića za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen na Kosovu za vreme NATO bombardovanja SR Jugoslavije 1999. To je prva presuda pred domaćim sudovima za ratni zločin počinjen tokom rata na Kosovu.
2004. – Skupština Kosova je, bez prisustva srpskih predstavnika, usvojila amandmane kojima je Ustavni okvir za privremenu samoupravu na Kosovu preimenovan u “privremeni Ustav Kosova”, a privremena institucije u “demokratske institucije”.<


NA DANAŠNJI DAN

španac7. JUL

1941. – Srpski komunista Živorad – Žikica Jovanović Španac u Drugom svetskom ratu je na vašaru u Beloj

 

 

 

Zivojin-Misic6. JUL

1855. – Rođen je vojvoda Živojin Mišić, jedan od najboljih srpskih vojskovođa. Komandovao je operacijama u Kolubarskoj bici

 

 

 

Jakov_Ignjatovic_5. JUL

1889. – Umro je srpski pisac Jakov Ignjatović, začetnik realizma u srpskoj književnosti. Posle završenog Pravnog fakulteta, radio

 

 

 

đina4. JUL

1927. – Rođena je italijanska filmska glumica Đina Lolobriđida (Gina Lollobrigida), prva zvezda italijanske kinematografije posle Drugog svetskog