VANREDNA KONFERENCIJA ZA MEDIJE ALEKSANDRA VUČIĆA: VLADA ODLUČILA – IDE U SREBRENICU

VANREDNA KONFERENCIJA ZA MEDIJE ALEKSANDRA VUČIĆA: VLADA ODLUČILA – IDE U SREBRENICU

08/07/2015 Off By

“Srebrenica i svako drugo, svako srpsko stratište, jeste pre svega prvo naš veliki greh, bol i opomena, opet nikom drugom nego nama, koji smo ovde omeđeni tim grobnicama”, naveo je Premijer


vucic87

PREMIJER Aleksandar Vučić, rekao je na vanrednoj konferenciji za novinare da je Vlada Srbije jednoglasno donela odluku da on ode na u Srebrenicu na komemoraciju. Rekao je i da je dobio garancije da rezolucija Velike Britanije neće biti usvojena u sadašnjem obliku.

Osim, kako je rekao, ako ne dođe do teksta koji ne bude ni nalik tekstu koji je do danas postojao.
“Smatramo da ta rezolucija nije imala za smisao pomirenje”, rekao je Vučić.
“To možemo da uradimo samo mi, pravoslavni i muslimani, Srbi i Bošnjaci koji živimo na ovim prostorima”, rekao je premijer.
“Srebrenica i svako drugo, svako srpsko stratište, jeste pre svega prvo naš veliki greh, bol i opomena, opet nikom drugom nego nama, koji smo ovde omeđeni tim grobnicama”, naveo je Premijer.
Istakao je da Srbija ne likuje, kao što nije želela da licitira brojem žrtava niti da negira odgovornost za zločin.
Istakao je da Srbija najiskrenije želi da pruži ruku svojim susedima i da im pomogne da uđu u dijalog, samo neće poniženje.
“Kao što smo rekli, pokazaćemo da imamo hrabrosti, odvažnosti i odlučnosti, po cenu ličnih karijera, suprotstavićemo se nekim od najvećih sila braneći otadžbinu, plavo – crveno – belu zastavu da pokažemo da Srbiju niko ne može da gazi”, naveo je Aleksandar Vučić.
Podsetio je da svaki zločin ima ime i prezime, i u Kravici, Bratuncu, Srebrenici, Jasenovcu, Jadovnu i svakom drugom mestu. “Nema kolektivne krivice ni Srba ni Hrvata ni Bošnjaka”, izjavio je Premijer.
Rezolucija o Srebrenici nije bila u pravcu pomirenja, rekao je Vučić, pa zato Srbija je i bila protiv nje,a nismo i nikada nećemo biti protiv žrtava i nikada nećemo biti protiv Hrvata i Muslimana.
Dodao je da su proteklih dana vođeni razgovori sa najvišim predstavnicima Ruske Federacije, razmenjene poruke sa predstavnicima Kine, razmenjena pismena sa svim članicama SB UN.
“Mislim da smo dobro i ozbiljno delovali i reakcija nekih drugih dovoljno govori o tome “, zaključio je Vučić odgovarajući na pitanje od koga je dobio garancije da Rezolucija ni sutra neće biti doneta.
“Mi nismo to tražili od Moskve, Rusija je velika sila, mi smo mala zemlja… Ništa nismo nudili, a Rusi nisu ništa tražili. Rusija se ponašala u skladu sa principima koje poštuje”, naveo je Premijer.
Na pitanje novinara da kaže kolika će biti cena ruskog veta u Savetu bezbednosti na Rezoluciju o Srebrenici, premijer je primetio da se zamalo kladio da će to pitanje biti postavljeno.
“Nikakve cene nema, niti nam je šta ko tražio, niti smo šta nudili. Mi ništa nismo nudili sem principa, sem poštovanja međunarodnog prava, odbrane od poniženja našeg naroda i naše zemlje. Moram da priznam da ruski partneri nisu tražili ništa od nas”, rekao je Vučić.<


DOGAĐAJI