Саобраћај на новом ауто-путу од Руме до Шапца за годину дана

Саобраћај на новом ауто-путу од Руме до Шапца за годину дана

12/09/2022 Off By BERB

Foto: MGSI/Đ.K.

 

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић изјавио је данас, након обиласка радова на петљи “Хртковци” у оквиру изградње ауто-пута Рума–Шабац и брзе саобраћајнице Шабац–Лозница, да је то стратешки важан инфраструктурни пројекат у овом делу Србије.

 

Момировић је нагласио да је то један од десет пројеката ауто-путева и брзих саобраћајница који се тренутно реализују без прекида што је и најбољи показатељ да ћемо одржати економски раст и за наше локалне самоуправе обезбедити нову перспективу и још боље услове за компаније, раднике и за све грађане.

„Наш циљ је да следећег септембра отворимо део аутопута који ће спојити Руму и Шабац, да отворимо фантастичан мост на Сави за све Шапчане али и за све остале грађане, и упркос чињеници да је у Европи рат, када енергетска криза раздире цео стари континент ми успевамо да очувамо инвестиције, радна места и одржимо ниску цену енергената за наше грађане“, рекао је министар.
Момировић је додао да је политика председника Србије Александра Вучића направила велике искораке који су и највидљивији када је реч о ауто-путевима и брзим саобраћајницама и с обзиром да је пред нама изазован период потребно је да будемо сложни и јединствени.

Радове су обишли градоначелник Шапца Александар Пајић и директор “Коридора Србије” Александар Антић.

Антић је навео да се сви радови и све активности одвијају по плановима и зацртаном динамиком захваљујући доброј сарадњи свих који учествују на изградњи овог пројекта, додавши да је тренутно на читавој траси ауто-пута и брзе саобраћајнице Рума–Шабац–Лозница упошљено више од 460 радника са приближно 350 јединица механизације, док се најинтезивније активности изводе на деоници аутопута Рума–Шабац.

Градоначелник Шапца Александар Пајић истакао је да ће изградњом ове модерне саобраћајнице бити испуњен вишедеценијски сан грађана Шапца да се повежу са Београдом и Новим Садом и буду чвориште Западне Србије када је реч о путној инфраструктури.

Укупна дужина деонице износи приближно 78 километара, од чега је ауто-пут Рума–Шабац дужине 22,08 километара, а дужина деонице Шабац–Лозница која ће бити изграђена у профилу брзе саобраћајнице износи приближно 55 километара.
Комерцијални уговор о пројектовању и извођењу радова на аутопту Рума–Шабац и брзој саобраћајници Шабац–Лозница закључен је са азербејџанском компанијом “Азвирт”. Уговорена цена радова је 467,5 милиона евра.