Почели радови на изградњи вртића у Шиду

Почели радови на изградњи вртића у Шиду

12/09/2022 Off By BERB

Foto: mpn.gov.rs

 

Први потпредседник Владе Републике Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић и председник Општине Шид Зоран Семеновић свечано су означили почетак радова на изградњи вртића у Шиду.

Нови објекат простираће се на површини од приближно 1.100 метара кватратних и обезбедиће 140 додатних места за децу предшколског узраста која ће бити распоређена у седам васпитних група. Вредност инвестиције износи приближно 131 милион динара, а завршетак радова предвиђен је за 12 месеци.

Изградњом новог вртића у Шиду настављамо са нашом политиком повећања обухвата деце предшколским васпитањем и образовањем, чиме дајемо директну подршку родитељима, као и развоју и васпитању њихове деце од најранијег узраста, истакао је министар.

Ружић је навео да ће нови вртић омогућити да се растерете постојеће предшколске групе у Шиду, као и да се обезбеди квалитетан простор и одлични услови за боравак и рад са најмлађима, додавши да је ово 12. вртић који ресорно министарство гради уз подршку Светске банке.

„Данас сам овде у служби родитеља и деце која ће пут свог формалног образовања започети баш у овом објекту. Наша општина из године у годину бележи потребу за већим капацитетима предшколске установе. Овај објекат ће допринети спречавању стварања листе чекања и додатном растерећењу родитеља који своју децу поверавају предшколској установи како би се вратили својим радним обавезама“, изјавио је председник Општине Шид Зоран Семеновић.

Семеновић је навео да захваљујући Влади Србије и подршци Министарства просвете, науке и технолошког развоја, остајемо посвећени деци и њиховим породицама и настављамо вредно да радимо у нади да ћемо се пре септембра следеће године окупити на истом месту, спремни за пријем деце у нови објекат вртића.

Уговор о изградњи новог објекта у Шиду, који је потписан 2. јуна 2022. године између Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Општине Шид, део је шире сарадње Министарства и Светске банке и реализује се у оквиру програма „Инклузивно предшколско васпитање и образовање“.

Овај пројекат посвећен је повећању капацитета предшколских установа широм Србије, као и унапређењу знања и вештина стручних кадрова. Вредност инвестиције је 47 милиона евра, а програмом ће бити обухваћена 23 објекта.