Др Војислав Шешељ примио орден Светог владике Мардарија

Др Војислав Шешељ примио орден Светог владике Мардарија

11/09/2022 Off By BERB

Foto: SRS

 

Епархија новограчаничко-средњозападноамеричка Српске православне цркве доделила је др Војиславу Шешељу орден Светог владике Мардарија. Ово високо црквено одликовање председнику Српске радикалне странке у име владике Лонгина доделио је владика бачки Иринеј.

 

Епископ бачки Иринеј Буловић: По благослову преосвећеног владике Василија, а и по благослову владике Лонгина, припао ми је део части и пријатна дужност да у име преосвећеног владике Лонгина уручим овај дивни орден, направљен у име једнога дивног Божијег угодника, светитеља, нашег готово савременика, Светога брата Мардарија.

Проф. др Војислав Шешељ: Ваше преосвештенство, владико бачки, господине Иринеју, ваше преосвештенство, владико сремски, господине Василије, част ми је, светосавски оци, господине Лешићу, велико ми је задовољство и част да ја, као недостојан, примим ово високо црквено одликовање.

Својевремено, када сам боравио у Америци, Канади и Аустралији, затекао сам тамо Србе подељене, завађене на крв и нож. Прво што сам урадио, отишао сам у манастир Либертвил, на манастирском гробљу упалио свеће пред споменицима генералу Дражи Михајловићу и војводи Павлу Ђуришићу и на гробовима краља Петра, владике Николаја Велимировића, Јована Дучића и владике Мардарија, за кога раније нисам знао. Тада сам сазнао колике су његове заслуге за српску цркву. Он је српску цркву широм Америке и Канаде основао, развио, учврстио, а дошли смо у ситуацију да се та црква подели, како су једни друге погрдно називали, на „расколнике“ и „федералце“. Ја сам се трудио, на сваком месту где сам боравио, да се тај раскол превазиђе, да се црква поново уједини и имао сам прилично успеха. По први пут су једни другима долазили у црквене домове, у цркве, манастире, а онда је долазак на чело српске цркве патријарха Павла широм отворио пут да се то заиста и постигне.

Хвала вам. Надам се у Божју милост да ћу овај орден с поносом носити.