Predsednik Vučić u zvaničnoj poseti UAE

Predsednik Vučić u zvaničnoj poseti UAE

11/09/2022 Off By BERB

Foto: Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravio je u zvaničnoj poseti Ujedinjenim Arapskim Emiratima, gde se sastao sa predsednikom Ujedinjenih Arapskih Emirata Njegovim visočanstvom šeikom Mohamedom bin Zajedom Al Nahjanom.

 

Predsednik Vučić rekao je da je predsednik UAE šeik Mohamed bin Zajed al Nahjan čovek koji poštuje Srbiju i koji je ponovo pokazao veliko prijateljstvo prema našoj zemlji kroz potpisivanje brojnih sporazuma. On je preneo i da je jedna od tema današnjih razgovora bila energetska kriza.
“Razlika koju smo napravili sa Emiratima nije što ta zemlja ima velike interese vezane za Srbiju, već što poštuje Srbiju. Šeik Mohamed je jedan od retkih ljudi u svetu koji poštuju samostalnost, slobodoljubivost, samostalnost u odlučivanju. Pričali smo o energetskoj krizi, nafti, gasu, o tome kako da rešavamo taj problem”, kazao je predsednik novinarima u Abu Dabiju i dodao da se razgovaralo i o dodatnim ulaganjima UAE u Srbiji. On je istakao da imamo velike važne zajedničke projekte kao što je Beograd na vodi, koji je, kako je rekao, najvažniji graditeljski poduhvat od Beča do Istanbula.
“Od njih možemo da steknemo iskustva, da vidimo šta možemo da naučimo. Posle energetske krize dolazi rat za hranu. Moramo i za to da se spremimo, da sve strateški sagledamo i zato je prijateljstvo i bratstvo sa Emiratima od suštinskog značaja”, rekao je predsednik Vučić. On je podsetio na to da je 2014. godine, kada je stanje naših javnih finansija bilo veoma teško i kada smo krenuli sa merama fiskalne konsolidacije, a kada je trebalo da dobijemo jeftin novac, Srbiji pomogao šeik Mohamed bin Zajed Al Nahjan.
„Naše prijateljstvo je izuzetno čvrsto i kad god je teško, mi možemo da se oslonimo na Emirate, što se i do sada nebrojeno puta pokazalo, kada su nam naši prijatelji pomagali i u najtežim trenucima“, naveo je predsednik i preneo da je tokom posete potpisan veoma važan sporazum, te da će Srbija dobiti od Ujedinjenih Arapskih Emirata finansijsku podršku i sredstva po duplo manjoj kamati od one po kojoj se zadužuju zapadne zemlje.
„Da izlazimo na finansijsko tržište koštalo bi nas najmanje 2,5 puta više. Ovaj sporazum kao da je značajan poklon i ogromna podrška Srbiji. To su stvari koje prijateljima ne zaboravljate“, istakao je predsednik i dodao da su potpisani i drugi sporazumi koji su izuzetno povoljni po nas, što govori o dubljem i strateškom partnerstvu dveju zemalja, kao i o značaju prijateljstva.
Tokom zvanične posete predsednika Vučića Ujedinjenim Arapskim Emiratima, potpisano je 9 sporazuma između dve zemlje, uključujući i Sporazum o sveobuhvatnom strateškom parnerstvu.