„God Save the King“: Čarls III zvanično proglašen kraljem

„God Save the King“: Čarls III zvanično proglašen kraljem

11/09/2022 Off By BERB

Izvor: N1 Beograd, Beta, Hina/Foto: Tanjug via Victoria Jones/Pool Photo via AP

 

Čarls III je, juče, i zvanično proglašen kraljem na tzv. Pristupnom savetu u palati Sent Džejms u Londonu.

 

Kako prenosi BBC, na zvaničnom proglašenju su bili i Kamila, kraljica-supruga, kao i prestolonaslednik princ Vilijam, koga je novi kralj u jučerašnjem obraćanju proglasio princom Velsa.

Takođe, prisustvovali su i premijerka Liz Tras, kao i bivši premijeri Boris Džonson, Tereza Mej, Dejvid Kameron, Toni Bler…

 

Foto : Kirsty O’Connor/Pool via Reuters

Proglas je, po protokolu, pročitan sa balkona palate.

„Preuzimajući ove odgovornosti, nastojaću da sledim nadahnjujući primer koji sam dobio u podršci ustavne vlade i težiću miru, skladu i prosperitetu naroda ovih ostrva, kraljevstva i teritorija Komonvelta širom sveta“, objavio je tim povodom novi britanski kralj.

Nakon zvaničnog preuzimanja trona, novi kralj je kazao da „nosi težak teret koji mu je poveren i kojem će posvetiti ostatak života“.

„Molim se za vođstvo i pomoć Svemogućeg Boga“, zaključio je.

Njegov govor čitaće se javno i u drugim prestonicama Ujedinjenog Kraljevstva – škotskom Edinburgu, severnoirskom Belfastu i velškom Kardifu, kao i u drugim delovima zemlje.

Šta je Pristupni savet?

Čarls je automatski postao kralj kada je preminula njegova majka, kraljica Elizabeta Druga, tako da Pristupni savet ima ceremonijalnu ulogu – zvanično saopštava ime novog monarha.

Na savetu su bili prisutni članovi Tajnog veća (političari koji formalno savetuju monarha), a sam događaj je podeljen na dva dela. Kralj je prisustvovao samo drugom delu.

Prvo je kraljica proglašena mrtvom, pročitano je ime novog vladara i potpisan je dokument, koji će biti pročitan sa balkona palate, ali i u Belfastu, Kardifu i Edinburgu.

U drugom delu je kralj Čarls izneo svoju deklaraciju.

 

Foto: Tanjug via Jonathan Brady/Pool Photo via AP

Ipak, krunisanje se ne očekuje u skorije vreme. Podsetimo, kraljica Elizabeta je krunisana u junu 1953. godine, odnosno 16 meseci nakon smrti oca, kralja Džordža VI.

Ambasadorka Velike Britanije zahvalila zvaničnicima Srbije na izraženoj žalosti zbog smrti kraljice

Britanska ambasadorka u Srbiji Šan Makleod zahvalila je predsedniku Aleksandru Vučiću i drugim zvaničnicima na izraženom saučešću zbog smrti kraljice Elizabete Druge.

„Iskrena zahvalnost predsedniku Vučiću, predsedniku Skupštine Orliću i premijerki Brnabić, jer su posetili rezidenciju sinoć i izrazili saučešće povodom smrti NjKV Kraljice u ime Republike Srbije“, napisala je ambasadorka na svom Tviter nalogu.

„Vaše prijateljstvo i podrška u ovom veoma tužnom trenutku nam mnogo znače“, dodala je ona.

Ambasadorka je priložila slike kako se Vučić, Brnabić i Orlić upisuju u knjigu žalosti u britanskoj ambasadi.