Сарадња Србије и Мађарске на историјском максимуму

Сарадња Србије и Мађарске на историјском максимуму

09/09/2022 Off By BERB

Foto: Vlada Srbije

 

Председница Владе Републике Србија Ана Брнабић разговарала је данас са председницом Мађарске Каталин Новак, која борави у званичној посети Републици Србији.

 

Брнабић је истакла да је сарадња Србије и Мађарске на историјском максимуму и да је Србија у потпуности посвећена њеном додатном продубљивању. Новак је додала да је веома важно да обе стране остану посвећене томе, јер су данашњи изузетни односи две земље резултат добре сарадње и залагања њених лидера у претходној деценији.

Премијерка Брнабић изразила је велику захвалност на континуираној подршци и помоћи Мађарске нашим евроинтеграцијама, што је за Србију од велике важности. Новак је истакла да је Србија потребна Европској Унији, исто колико је Србији потребно чланство у ЕУ, што је и став Мађарске који је саопштила свим својим партнерима у Европи.

Председница Владе Србије рекла је да је присуство министра трговине и спољних послова Мађарске Петера Сијарта на самиту Отвореног Балкана почетком месеца у Београду од изузетног значаја не само за Србију, већ за читав регион. Председница Новак похвалила је оснивање Отвореног Балкана и изразила опредељење Мађарске да са пажњом прати даљи развој и резултате те иницијативе.

Новак сматра да однос Републике Србије према мађарској националној мањини у нашој земљи треба да буде за пример свим другим земљама у Европи и захвалила се премијерки Брнабић на томе.