Споразум о стратешком партнерству Србије и САД био би круна економске и политичке сарадње

Споразум о стратешком партнерству Србије и САД био би круна економске и политичке сарадње

09/09/2022 Off By BERB

Foto: mre.gov.rs

 

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је у Скупштини Србије, где је говорила на конференцији Дани Америке у Београду, да је циљ да Србија ради на унапређењу односа са САД и да би склапање споразума о стратешком партнерству додатно ојачало економске и политичке везе две државе.

 

„Наши билатерални односи који трају 141 годину показују да је било више сјајних, блиставих тренутака који су допринели пријатељству и партнерству наше две државе него што је било неразумевања, које често волимо да исказујемо, али не да бисмо из њега научили, већ да бисмо се жалили. Србији је место у ЕУ, то је наш циљ, као што је циљ и наша будућност стратешко партнерство са САД и на томе треба да радимо. Наше везе су нераскидиве, без обзира на то колико је било успона и падова, блиставих и мање блиставих момената. Када се све сабере, у односима наше две државе је било много више блиставих тренутака, као када се вијорила српска тробојка на Белој кући или као што је спасавање америчких пилота у операцији Халијард или као све економске и пријатељске везе наша два народа кроз историју. Иако је било момената када се нисмо слагали око неких дешавања на овим просторима, када је Вашингтону била дража Приштина од Београда, а било је тренутака када смо били једина држава у Европи која је палила америчке заставе. Последњих година је много тога промењено. Мишљење Србије се уважава, постоји подршка у политичким, економским односима“, рекла је она.

„Србија има споразуме или декларације о стратешком партнерству са Руском Федерацијом, Кином, Француском, Италијом, УАЕ, Азербејџаном, Мађарском, Египтом, зашто их не би имала са САД, са којима има билатералне односе већ 141 годину? Не само због више од 25.000 запослених у компанијама у Србији које постоје захваљујући америчким инвестицијама, него време у којем живимо може да помогне да пријатељства буду јача.

Ово је време које носи бројне изазове и у борби са климатским променама и када је реч о родној равноправности, али и енергетској транзицији, што је један од наших националних циљева. Ми смо тек пре четири године основали Конгрес српско-америчког пријатељства, али смо се потрудили да урадимо много тога да пријатељство и партнерство две државе и два народа постане видљиво и да непрестано унапређујемо односе. Да све учинимо да наша сарадња, пријатељство два народа и држава буду овенчани споразумом о стратешком партнерству“, рекла је потпредседница Владе.