Пројекти са KfW банком у области енергетике вредни 1,4 милијарде евра

Пројекти са KfW банком у области енергетике вредни 1,4 милијарде евра

08/09/2022 Off By BERB

Foto: mre.gov.rs

 

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, рекла је данас да су пројекти које Србија реализује заједно са немачком развојном банком KfW важни за енергетску транзицију и већу енергетску сигурност Србије.

“Већ годинама радим са немачком развојном банком KfW и Владом СР Немачке на енергетским пројектима, који су уједно и најважнији део сарадње Србије са овом институцијом. Укупна вредност пројеката у области енергетике износи око 1,4 милијарде евра, од чега су близу 400 милиона евра пројекти који су већ реализовани”, рекла је Михајловићева после састанка са чланицом Извршног одбора немачке развојне банке KfW Кристиане Лајбах.

Захваливши Лајбаховој на доброј сарадњи са KfW у претходним годинама, Михајловићева је нагласила да су пројекти који се реализују са развојном банком KfW важни за енергетску транзицију, модернизацију енергетске инфраструктуре, унапређење знања и могућност да производимо енергију на здравији начин.
“У наредном периоду је посебно важно да се боље повежемо са регионом у области преноса електричне енергије, где већ имамо заједничке пројекте. У време енергетске кризе, зелена енергетика и зелена агенда су можда једини начин да будемо енергетски безбедни и да обезбедимо енергетску стабилност, због чега неуморно радимо на новим пројектима.

Кристиане Лајбах је рекла да је Министарство енергетике један од најдугорочнијих и најпоузданијих партнера KfW банке у Србији и захвалила потпредседници Владе и Министарству на доброј сарадњи.
“Од како смо почели да радимо са српском владом, пре 22 године, први пројекат је био управо у области енергетике. Енергетски сектор је од велике важности у време кад постоји велика забринутост за енергетску безбедност, сигурност снабдевања и цене енергије. Драго нам је да можемо заједно са Владом Србије, а посебно са Министарством енергетике, да радимо на овим питањима, као и на развоју обновљивих извора енергије који могу да буду поуздан извор енергије у будућности. Кад узмемо за пример само пројекте у области ОИЕ, на којима смо радили заједно са Владом Србије, већ данас око 100.000 домаћинстава има користи од њих. Такође, посебно је важна наша сарадња на пројектима у вези са системима даљинског грејања, где пројекти доприносе квалитетнијем грејању 250.000 људи”, рекла је Лајбахова.

Она је додала да је уверена у наставак добре сарадње у будућности, нагласивши да се агенда на којој треба радити тиче зелене економије и сигурног снабдевања по прихватљивим ценама.
“То је нешто што је свима заједничко, док се крећемо ка економији која је више климатски неутрална и декарбонизована. Сарадња са Владом Србије и ресорним министарством је једна од најбољих у Европи и надамо се наставку те сарадње и у будућности”, додала је она.