Sastanak sa komandantom Nacionalne garde Ohaja

Sastanak sa komandantom Nacionalne garde Ohaja

08/09/2022 Off By BERB

Foto: Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa komandantom Nacionalne garde Ohaja general-majorom Džonom Harisom i tom prilikom mu uručio Orden srpske zastave drugog stepena za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i prijateljskih odnosa između Republike Srbije i Sjedinjenih Američkih Država.

 

“Čast mi je i zadovoljstvo da u ime Srbije komandantu Nacionalne garde Ohaja general-majoru Džonu Harisu, oficiru sa impresivnom vojničkom karijerom, koji se pokazao i dokazao kao iskreni prijatelj Srbije, dodelim jedno od najviših državnih priznanja”, rekao je predsednik Vučić i istakao da je general-major Haris na dužnosti komandanta Nacionalne garde Ohaja ličnim zalaganjem značajno doprineo jačanju partnerstva, prijateljstva i poverenja između naših oružanih snaga, što istovremeno pruža snažan podsticaj razvoju sveukupnih odnosa Srbije i SAD. On je naveo da je prošle godine obeleženo 15 godina uzajamne i uspešne saradnje Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja kroz Program partnerstva.
“Visoko cenimo podršku i pomoć naših partnera u okviru projekta daljeg razvoja i jačanja kapaciteta baze Vojske Srbije Jug kod Bujanovca, saradnju u oblasti sajber bezbednosti, vojne medicine, priprema za učešće u multinacionalnim operacijama, humanitarnog razminiranja, verske službe u oružanim snagama i upotrebe oružanih snaga u vanrednim situacijama”, kazao je predsednik Vučić i posebno zahvalio Nacionalnoj gardi Ohaja na donaciji vojnom zdravstvu Srbije u borbi protiv kovida, od 500.000 dolara, za nabavku skenera i rendgen aparata, kao i na dugogodišnjem angažovanju te Garde u projektu humanitarne asistencije u okviru kojeg je renoviran niz osnovnih škola i vrtića u Sokobanji, Lapovu, Prokuplju, Pranjanima i Kraljevu.
Predsednik Vučić je istakao da je srećan što, posle svega teškog i tragičnog kroz šta smo prošli 1999. godine, obnavljamo prijateljstvo koje smo stvorili u Prvom i Drugom svetskom ratu.
“Nacionalna garda Ohaja je upravo u tome imala važnu ulogu. General Haris je uvek bio spreman da sasluša naše molbe, primedbe i dobro razume potrebe Srbije. On je jedan od ljudi koji je odlikovanje zaslužio svojim radom, trudom i angažovanjem”, zaključio je predsednik.
General-major Džon Haris je, zahvaljujući na Ordenu, preneo pozdrave guvernera Ohaja Majka Divajna.
“Velika je čast da primim ovaj orden. Posebno mi je čast što sam ga od Vas primio, od čoveka koji neumorno radi kako bi omogućio da ovaj svet postane bolji za sve nas”, rekao je general-major Haris i dodao da se poverenje  „zaslužuje u kapima, ali može da se izgubi u izlivima i potocima“, te da on želi da nastavi da radi na jačanju poverenja „kap po kap“.