SKUPŠTINA SRBIJE: POSLANIČKA PITANJA

SKUPŠTINA SRBIJE: POSLANIČKA PITANJA

07/07/2015 Off By

aleksandar mVojvođanska akademija – da ili ne?

Poslanik SNS Aleksandar Martinović postavio je danas jedno ozbiljno pitanje Ministarstvu prosvete, ali i Ministarstvu unutrašnjih poslova i Ministarstvu pravde :
– Smatram da u ovome ima i elemenata krivičnog dela. Danas je zakazana sednica Skupštine APV, gde treba da se usvoji Predlog pokrajinske skupštinske odluke o osnivanju javne ustanove Vojvođanska akademija nauka, umetnosti i kulture. Skupština APV je u oktobru 2003 godine donela odluku o takozvanoj Vojvođanskoj akademiji, a tu je odluku kasnije Ustavni sud Srbije proglasio neustavnom. Režim Bojana Pajtića i Demokratske stranke, kome se, da kažem u političkom smislu, bliže poslednji dani, odlučio je da za današnju sednicu Skupštine Vojvodine predloži osnivanje Vojvođanske akademije nauka umetnosti i kulture, što je direktno suprotno Ustavu Republike Srbije i statutu APV. Ni u jednom članu Statuta AP Vojvodine ne predviđa se kao mogućnost i pravo Skupštine Vojvodine da osniva takozvanu Vojvođansku akademiju nauka i umetnosti. Ovo što se danas dešava u Skupštini Vojvodine nema nikakve veze ni sa naukom ni sa umetnošću.To je pokazivje jedne veoma opasne i avanturističke političke volje da se nastavi sa rastakanjem državnog jedinstva Republike Srbije i produbi jaz između Vojvodine i Srbije. Nigde u svetu akademije nauka nemaju teritorijalni karakter, već nacionalni. Tako je u Francuskoj, Nemačkoj, Velikoj Britaniji. Na kraju krajeva, tako je i kod nas. U Srbiji postoji Srpska akademija naukai umetnosti od 1886. godine. Članovi su i sa teritorije Vojvodine i ne postoji nikakav razlog da se osnuje vojvođanska akademija.Da li je sledeći korak vojvođanski jezik, pa vojvođanska nacija ?

356178_borko-stefanovicBorko pita – šta to radi Tihomir Arsić i njegov brat?

Na dugom spisku pitanja Borislava Stefanovića najviše pažnje izazvalo je ono koje se odnosi na poslanika SNS i potpredsednika Skupštine, Tihomira Arsića:
– Predsednik Vlade kaže da nam je kasa punija nego ikad. Pa, evo prilike da nešto uradi, s obzirom da nam je narod gladniji nego ikad i da je 5.000 dece oduzeto od roditelja zbog nemogućnosti da ih prehrane. Top tema je u Srbiji danas problem s obrocima narodne kuhinje. Nju obezbeđuje firma Lido ketering iz Zemuna, koju vodi istaknuti član SNS , Tihomir Arsić i njegov brat, a jedina je u Beogradu koja hrani najsiromašnije. Oni su od 2009 do 2012 godine oštetili gradski budžet za oko 4 miliona evra. Ustanovljen je sumnjiv kvalitet hrane i nedovoljna količina. Korisnici nemaju ni 20 grama mesa dnevno. Grad Beograd plaća 136 dinara po obroku, a on vredi 80 dinara. Izda se oko 14.000 obroka dnevno, a taj broj stalno raste. Celodnevni obrok za nedelju je 50 grama paštete i jedno jaje. <


SRBIJA

gasic-67SKUPŠTINA STBIJE O PREDLOGU ZAKONA O POTVRĐIVANJU SPORAZUMA IZMEĐU DRŽAVA ČLANICA UČESNIKA U PARTNERSTVU ZA MIR

Inače, ovom Sporazumu, pored 28 članica NATO pristupilo je i 16 partnerskih zemalja. Među njima su i Ruska

 

 

 

vlada67SEDNICA VLADE: SRBIJA I REPUBLIKA SRPSKA ZAJEDNO OBELEŽAVAJU 5 AVGUST DAN SEĆANJA NA STRADANJE I PROGON SRBA

  Sve pripreme za prijateljsku posetu kancelarke Savezne Republike Nemačke Angele Merkel, koja će u Beograd doputovati 8.

 

 

pitsanjsSKUPŠTINA SRBIJE: VLADA ODGOVARALA NA PITANJA POSLANIKA

100 milijardi dinara nam je bolji rezultat nego prošle godine, a 80 milijardi dinara nam je bolji rezultat

 

 

_skupstina-srbije-foto-05_fSEDNICA AKCIONE GRUPE ZA REFORMU POLITIČKOG SISTEMA: STRANKE TAŽE PROMENU USTAVA I MANJI BROJ POSLANIKA

  Ustav je bio plod kompromisa politike koja je Srbiju usmeravala ka Evropskoj uniji i koju je predstavljao