Представљена Збирка прописа из надлежности криминалистичке полиције

Представљена Збирка прописа из надлежности криминалистичке полиције

08/09/2022 Off By BERB

Foto: mup.gov.rs

 

Министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин присуствовао је промоцији Збирке прописа из надлежности криминалистичке полиције на Kриминалистичко-полицијском универзитету, где је поручио да су полицији неопходне збирке прописа и упутстава, захваљујући којима ће грешке у раду бити избегнуте, а правда бити задовољена.

 

„Задовољавање форме је суштина нашег посла, иначе, у супротном, ми постајемо они против којих се боримо. Није само Достојевски размишљао о томе у „Злочину и казни“, да ли се због вишег циља може починити злочин, сваки наш полицајац је бар једном у својој каријери помислио да би можда требало заобићи закон и процедуру да би се евидентни и сигурни злочин казнио како заслужује, јер због нечије ситне грешке не може то да уради. Нема полицајца који то бар некад у животу није помислио. Да се то не би дешавало, да не би све оно у шта верујемо свели на ниво олоша са којим се боримо, потребне су нам овакве збирке и овакве процедуре, у којим јасно кажемо шта треба радити да би била избегнута грешка због које ће се у нама пробудити тај логични, разумљиви људски порив, да заобиђемо неко наизглед бесмислено правило, да би се задовољила правда”, истакао је министар унутрашњих послова Александар Вулин, који је додао да је збирка прописа из надлежности криминалистичке полиције важна и значајна за будуће кадрове и припаднике МУП-а како не би правили грешке у раду због којих правда неће бити задовољена.

„Трудили смо се да поштујемо живот, не да прилагодимо живот правилима, већ да правила прилагодимо животу. Да ви на основу вашег искуства, вашег вишедеценијског рада кажете шта и како треба, шта и како мора да се ради, да драгоцено искуство које сте имали деценијама можемо сада да предамо онима који ће тек доћи. Наша Србија нема на кога другог да се ослони, нема од кога другог да тражи правду, нема од кога другог да тражи помоћ, само од нас, таквих какви смо, а да бисмо били бољи и вредни наде коју Србија полаже у сваког од вас, потребно је да знамо и поштујемо правила и процедуре, да не правимо грешке, јер правда неће бити задовољена”, поручио је министар унутрашњих послова Александар Вулин.

Директор програма ИЦИТАП у Србији Скот Хетфилд честитао је Управи криминалистичке полиције Министарства унутрашњих послова, као и Kриминалистичко-полицијском универзитету на напорном раду у стварању збирке о полицијским регулативама и процедурама, поручивши да ова збирка пружа јасан правни оквир регулатива које су примењиве на све полицијске јединице и активности које обављају припадници МУП-а.

Ректор Kриминалистичко-полицијског универзитета Зоран Ђурђевић истакао је да је KПУ место на коме се стварају и формирају будући кадрови, те да у том циљу збирка прописа из надлежности криминалистичке полиције има висок значај. Ректор Ђурђевић изразио је велику захвалност министру унутрашњих послова Александру Вулину на свему што чини за унапређење и развој KПУ, али и полицијске професије.

Представљена збирка садржи 16 иновираних прописа који се непосредно примењују у раду свих организационих јединица УKП-а, а који су донети како би се додатно унапредили постојећи оперативни, обавештајни, форензички и аналитички капацитети у циљу ефикасног откривања, расветљавања и доказивања кривичних дела, а разлог њиховог доношења је у потреби за утврђивањем неопходних стандардних оперативних процедура у раду и за подизањем квалитета вођења криминалистичких истрага, као и у потреби за рационалном употребом сопствених људских, техничких и материјалних ресурса.