Значајно присуство Србије на филмском фестивалу у Венецији

Значајно присуство Србије на филмском фестивалу у Венецији

08/09/2022 Off By BERB

Аутор фотографијa: Дарио Константиновић

 

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисање Маја Гојковић присуствовала је данас светској премијери српског дебитантског играног филм „Да ли сте видели ову жену?” редитеља Душана Зорића и Матије Глушчевића на 79. Филмском фестивалу у Венецији, који је приказан у оквиру званичног такмичарског програма “Међународнe недеље филмске критике” (Settimana Internazionale della Critica).

 

Гојковић је том приликом истакла да је изузетно важно да је Србија, после 8 година присутна на једном од најпрестижнијих фестивала у области филма, a имајући у виду да је Венецијански филмски фестивал и најстарија смотра филма на свету, ово представља велики успех за Србију, српски филм, али и за ове младе редитеље.

„Заиста је важно за нашу државу што смо после дужег времена присутни у Венецији. Присутни смо у такмичарском програму за младог златног лава, јер је ово дебитантски филм два млада режисера из Србије”, нагласила је Гојковић и додала да то показује и све већи значај српске кинематографије у европским и светским оквирима.

Министарка културе је напоменула да је изузетно важно то што Влада Републике Србије и Министарство културе и информисања у последњих неколико година активно раде на помоћи и подстицању филмске и аудио-визуелне индустрије у нашој држави управо са циљем да се подигне домаћа филмска индустрија.

„Много труда и средстава смо уложили да привучемо и стране продуценте да што више снимају у Србији и филмове и серије. Тиме, за један уложени евро ми добијамо четири, јер они троше свој новац у Београду и широм Србије где снимају филмове, али су упослени наши филмски радници, што је такође веома важно за све нас“, указала је Гојковић и додала да је Србија успела да се наметне као jедна од најпривлачниjих дестинациjа у региону за продукциjу аудио-визуелних дела, што је допринело развоjу овог сектора, повећању броjа запослених, пре свега у култури, и напретку привреде у целини.

Венецијанска међународна недеља филмске критике, које се ове године одржава 37. пут, од 31. августа до 10. септембра 2022. године, на програму има избор од седам дебитантских филмова у конкуренцији и два ван такмичарског програма.