Успешно учешће турских компанија у великим инфраструктурним пројектима

Успешно учешће турских компанија у великим инфраструктурним пројектима

07/09/2022 Off By BERB

Foto: MGSI/Đ.K.

 

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић и министар саобраћаја и инфраструктуре Републике Турске Адил Караисмаилоглу одржали су данас билатерални на коме је било речи о наставку изградње ауто-пута од Београда до Сарајева, са фокусом на деоницу Сремска Рача – Кузмин, али и о скором завршетку реконструкције и доградње важног регионалног пута од Новог Пазара до Тутина.

 

Билатерални састанак је одржан током првог дана званичне посете Србији председника Републике Турске Реџепа Тајипа Ердогана и састанка са председником Републике Србије Александром Вучићем.

„Билатерални односи Србије и Турске су на највишем нивоу у историји две државе, захваљујући великом броју споразума и, пре свега, пријатељском односу наша два председника. Радови на реконструкцији и доградњи 20 километара дуге саобраћајнице од Новог Пазара до Тутина су у самом финишу, и очекујемо да у наредне две недеље пустимо саобраћај на њој. Отворили смо доста тема и подвукли пре свега где смо сада када је реч о изградњи ауто-пута Београд–Сарајево из два правца. Радови иду добром динамиком на деоници Сремска Рача–Кузмин и обојица смо сагласни да је овај пројекат од пресудне важности за регион и економску сарадњу Србије и БиХ“, изјавио је Момировић.

Министар је додао да данас у Србији послује више од 1.300 турских компанија и да је Турска важан економски партнер, те да се одлична сарадња двеју држава огледа и у основаном Квадрилатералном министарском координацијском савету Бугарске, Мађарске, Србије и Турске, на коме је у јулу ове године потписан заједнички документ који ће у фокус ставити даљи развој железничког саобраћаја кроз реализацију заједничких инфраструктурних пројеката, олакшавање граничних процедура и размене знања.

„Искористио сам прилику да министру Караисмаилоглу захвалим на сјајној сарадњи и подршци коју имамо у турским партнерима. Турске компаније које су радиле на пројекту реконструкције и доградње важне саобраћајнице Нови Пазар – Тутин су на захтев локалних самоуправа изградила и приступне путеве у близини школа и амбуланте и тротоаре на школским прелазима. Ово је најбољи показатељ сјајне сарадње коју данас имају Турска и Србија“, рекао је Момировић.

Билатерални односи Србије и Турске су на највишем нивоу у историји две државе. Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и Влада Републике Србије са турским партнерима раде на неким од највећих пројеката у путној инфраструктури Србије, од којих је за регион најзначајнији изградња ауто-пута Београд–Сарајево, деоница Кузмин–Сремска Рача.