РГЗ ПОДНЕО КРИВИЧНУ ПРИЈАВУ У ЦИЉУ ОДБРАНЕ ИНТЕГРИТЕТА ИНСТИТУЦИЈЕ

РГЗ ПОДНЕО КРИВИЧНУ ПРИЈАВУ У ЦИЉУ ОДБРАНЕ ИНТЕГРИТЕТА ИНСТИТУЦИЈЕ

07/09/2022 Off By BERB

Републички геодетски завод је у претходном периоду успео да кроз разговоре и компромис заједничким снагама са скоро свим заинтересованим странама и учесницима у систему управљања непокретностима у Србији, а уз помоћ Владе Србије, покрене реформу система у складу са Законом и најбољом светском праксом а кроз пројекат „Унапређења земљишне администрације у Србији“ који се спроводи у сарадњи са Светском банком.

 

До сада је РГЗ интегрисао и умрежио своје сервисе и услуге са више од 600 институција и организација укључујући све државне органе и локалне самоуправе, као и са више од 3000 појединаца, професионалних корисника РГЗ-а, укључујући скоро 2000 адвоката. Тиме је држава уштедела грађанима више од 36 милиона евра за само 3 године, колико би платили за административне таксе пре дигитализације катастра и више од 6 милиона сати у односу на стари систем када су морали лично да прибављају документа на шалтерима.

Међутим, током вишегодишњих покушаја да са појединцима који воде јавнобележничку и адвокатску комору нађе заједнички језик како би се грађанима Србије пружио транспарентнији, ефикаснији, доступнији и поузданији систем управљања непокретностима, Републички геодетски завод је наилазио на координисане опструкције и нападе на институцију, систем и пројекат.
Због тога је Републички геодетски завод принуђен да поднесе кривичну пријаву Тужилаштву за организовани криминал против председника јавнобележничке коморе Србије Србислава Цвејића, председнице Адвокатске коморе Србије Јасмине Милутиновић, представнице Јединствене организације синдиката у Републичком геодетском заводу Дијане Константиновић, представника синдиката Независност у Републичком геодетском заводу Зорана Благојевића и представника Асоцијације слободних и независних синдиката Србије у Републичком геодетском заводу Стевана Тодорова.

Кривична пријава је поднета због основе сумње да су у дужем временском периоду ова лица координисаним опструкцијама на напоре државе Србије за реформу система управљања непокретностима, извршила низ кривичних дела против Републичког геодетског завода. Циљ њихових активности су угрожавање интегритета институције, урушавања државног система катастра непокретности и опструисање пројекта „Унапређење земљишне администрације у Србији“ који се спроводи уз подршку Светске банке.

Републички геодетски завод је институција чије су услуге одређене као Услуге од посебног значаја за одбрану Републике Србије и од општег интереса, због чега смо били приморани да покренемо поступак заштите и одбране интегритета институције.