Poseta predsednika Slovenije

Poseta predsednika Slovenije

03/09/2022 Off By BERB

Foto: Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić ugostio je danas predsednika Republike Slovenije Boruta Pahora i tom prilikom najavio prisustvo delegacije Srbije koju će predvoditi, na regionalnom Samitu inicijative Brdo-Brioni 12. septembra 2022. godine.

 

Predsednik Vučić je, nakon sastanka, na zajedničkoj konferenciji za medije rekao da je sa slovenačkim kolegom vodio razgovore o dobrim bilateralnim odnosima, te izrazio očekivanje da će nakon formiranja nove Vlade doći do zajedničkih sednica i novih međusobnih investicija.
Predsednik Vučić je istakao da će ove godine trgovinska razmena Slovenije i Srbije preći dve milijarde evra, što dovoljno govori, ne samo o prijateljstvu i međusobnom poverenju država,  već i o tome da poslovni ljudi obe zemlje pronalaze tržište i mesto za investicije u Srbiji i Sloveniji.
„Uvek sa zadovoljstvom u goste primamo predsednika Slovenije gospodina Pahora, koji je iskreno angažovan i na odgovoran i ozbiljan način pristupa u rešavanju brojnih regionalnih pitanja. Razgovarali smo o svim važnim pitanjima i upoznao sam ga sa dešavanjima i spornim pitanjima između Beograda i Prištine. Naravno različito gledamo na statusno pitanje Kosova i Metohije, ali ono što je veoma važno je da uvek gledamo kako i na koji način da dodatno podstaknemo i evropsku perspektivu, ali i obezbedimo, sačuvamo i osiguramo trajni mir na ovim prostorima, što predstavlja najviši i najvažniji interes i Republike Srbije i Republike Slovenije“, istakao je predsednik Vučić uputivši poziv predsedniku Slovenije da poseti Sajam vina organizovanog u sklopu inicijative Otvoreni Balkan.
Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je izrazio podršku inicijativi Otvoreni Balkan kao prijatelj ovog regiona.
„Čestitam predsedniku Vučiću i njegovim kolegama za napredak u toj inicijativi. To je jedna od retkih konstruktivnih inicijativa za povezivanje i saradnju u regionu. Takvih inicijativa nema dovoljno“, rekao je predsednik Slovenije dodajući da je podržava jer može postati velika mogućnost za Balkan, ukoliko se Berlinski proces ne ubrza.
Predsednik Pahor je kazao da je sa predsednikom Vučićem razgovarao i o evropskoj perspektivi, miru, stabilnosti i razvoju Zapadnog Balkan istakavši da je važno da se u regionu, posebno u vreme rata u Ukrajini, vodi dijalog i traži kompromis i pored različitih stavova.