Počeo Samit lidera u okviru inicijative „Otvoreni Balkan“

Počeo Samit lidera u okviru inicijative „Otvoreni Balkan“

02/09/2022 Off By BERB

Izvor: Vlada Srbije/ Foto: Tanjug

 

Samit lidera regionalne inicijative „Otvoreni Balkan“ počeo je danas u Beogradu u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Albanije i Severne Makedonije – Edija Rame i Dimitra Kovačevskog.

Beograd, 2. septembra 2022 – Samit u okviru inicijative Otvoreni Balkan odrzava se u Palati “Srbija” u Beogradu. Samitom predsedavaju predsednik Srbije Aleksandar Vucic i premijeri Albanije i Severne Makedonije, Edi Rama i Dimitar Kovacevski. Skupu prisustvuju predsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazovic, predsedavajuci Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija, ministar spoljnih poslova i trgovine Madjarske Peter Sijarto i sef turske diplomatije Mevlut Cavusoglu. FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ bs

Samit se održava u Palati Srbija, u prisustvu predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić, premijera Crne Gore Dritana Abazovića, predsedavajućeg Veću ministara BiH Zorana Tegeltije, ministra spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Petera Sijarta i ministra spoljnih poslova Republike Turske Mevluta Čavušoglua.

Kako je planirano, u 11 časova uslediće sastanak lidera sa predstavnicima institucija zaduženim za privlačenje investicija u okviru inicijative „Otvoreni Balkan“.

Lideri će od 12 do 13 časova održati sastanak sa predstavnicima kriznih grupa za snabdevanje hranom i energentima u okviru pomenute inicijative, dok će u 13 biti potpisani bilateralni dokumenti i održana zajednička konferencija za medije.

Samitu je prethodilo jučerašnje otvaranje Međunarodnog sajma vina „Vinska vizija Otvorenog Balkana“, pod pokroviteljstvom vlada Srbije, Severne Makedonije i Albanije, koji će trajati do 4. septembra.