“Otvoreni Balkan” važan za ekonomsku budućnost regiona

“Otvoreni Balkan” važan za ekonomsku budućnost regiona

02/09/2022 Off By BERB

Izvor: Vlada Srbije/Foto: Tanjug

 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas, otvarajući Samit lidera u okviru inicijative „Otvoreni Balkan”, da od uspeha ovog projekta zavisi koliko će zemlje članice ove inicijative uspeti da osiguraju svoju dobru ekonomsku budućnost, ali i da učvrste mir i stabilnost u regionu.

Beograd, 2. septembra 2022 – Samit u okviru inicijative Otvoreni Balkan odrzava se u Palati “Srbija” u Beogradu. Samitom predsedavaju predsednik Srbije Aleksandar Vucic i premijeri Albanije i Severne Makedonije, Edi Rama i Dimitar Kovacevski. Skupu prisustvuju predsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazovic, predsedavajuci Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija, ministar spoljnih poslova i trgovine Madjarske Peter Sijarto i sef turske diplomatije Mevlut Cavusoglu. FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ bs

Vučić je izrazio nadu da će ova inicijativa doprinositi daljem ekonomskom jačanju i povezivanju, ali i pružiti mogućnost da svi govorimo jednim glasom i kada se radi o ključnim pitanjima od interesa za sve zemlje regiona.

On je ukazao na to da je uspostavljanje zelenog koridora za prevoz namirnica na graničnim prelazima doveo do rasta trgovine u ovom sektoru za 17 odsto, a otvaranje namenskih voznih traka skratilo je dosadašnje višečasovno čekanje na 10 do 15 minuta, što nemerljivo olakšava poslovanje kompanijama.

Predsednik je poručio da će nadležni organi nastaviti sa naporima da se smanji čekanje robe i putnika na graničnim prelazima, uz napomenu da će Srbija nastaviti da radi na modernizaciji infrastrukture na prelazu Preševo, gde će biti dodate dve trake.

On je izrazio nadu i da će još uspešnije teći primena usaglašenih dokumenata, kao što su fitosanitarni sertifikati, navodeći da su dokumenta koja će danas biti potpisana rezultat naše opredeljenosti da saradnja dostigne još veći nivo.

Prema njegovim rečima, Sporazum o mehanizmima za obezbeđivanje nesmetanog snabdevanja osnovnim životnim namirnicama unutar „Otvorenog Balkana“ predviđa da kada neka od tri zemlje donese odluku o zabrani neke namirnice, to se neće odnositi na ostale članice te inicijative.

Operativni plan u oblasti civilne zaštite, kako je objasnio, jeste nastavak prethodnog sporazuma o saradnji u civilnim i vanrednim situacijama iz jula 2021. godine.

Vučić je preneo da je ideja albanskog premijera rezultirala potpisivanjem Memoranduma o razumevanju u oblasti kinematografije i audio-vizuelnih aktivnosti, kao nastavak prethodno potpisanog memoranduma iz oblasti kulture od jula 2021, čime će se osnovati zajednički koprodukcioni fond „Otvorenog Balkana“ za filmske profesionalce.

Takođe, kako je ocenio, izdavanje prvih radnih dozvola i registracionih brojeva biće prekretnica koja će usmeriti razvoj privrede naše tri zemlje.

On je naglasio i da je osnivanje zajedničke radne grupe za saradnju u energetskoj krizi i na strateškim projektima veoma važno, posebno pred dolazeću zimu.

Predsednik je izrazio zadovoljstvo time što su tri zemlje organizovale Međunarodni sajam vina, kojim su pokazale da jednu tako važnu manifestaciju mogu da sprovedu na svetskom nivou, dovodeći najveći deo svojih vinskih kuća, ali i najpoznatije svetske vinarije, promovišući glavne gradove i naše zemlje.

Vučić je podvukao da će to sve doprineti napretku celog regiona, uz uverenje da će većim zajedničkim radom i trudom biti moguće da se ubrizga još veća snaga u ovaj veličanstveni projekat.