Винским путевима Отвореног Балкана ка још снажнијој регионалној сарадњи

Винским путевима Отвореног Балкана ка још снажнијој регионалној сарадњи

02/09/2022 Off By BERB

Foto: Marina Jančević

 

Министарка трговине, туризма и телекомуникација у Влади Републике Србије Татјана Матић, министар економије Републикe Севернe Македонијe Крешник Бектеши и министарка животне средине и туризма Републикe Албаније Мирела Кумбаро Фурџи, потписали су данас Заједничку изјаву о сарадњи у вези са развијањем пројекта „Вински путеви Отвореног Балкана”.

 

Пројектом се дефинишу вински путеви Републике Србије, Републике Северне Македоније и Републике Албаније, „винске оазе“, односно издвојене винарије које се не налазе на винским путевима, као и саобраћајна туристичка сигнализација и дигитална платформа која ће садржати податке о свим тачкама од интереса, укључујући податке о геолокацији.

Министарка Матић је изјавила да се потенцијали Отвореног Балкана виде управо у оваквим иновативним иницијативама, укључујући и први међународни сајам вина „Винска визија Отвореног Балкана“ у Београду, као и да је заједништво једини пут којим можемо ићи у светлију будућност, при чему економска сарадња и туризам чине везивно ткиво које ће нас на том путу држати заједно.

„Чврста решеност Републике Србије, Републике Албаније и Републике Северне Македоније да кроз економску сарадњу еманципују, унапреде и поново брендирају регион Западног Балкана као јединствен културни и туристички простор, води ка још приснијој и снажнијој регионалној сарадњи, за добробит становништава целог региона. Сигурна сам да ће нас и иницијатива „Вински путеви Отвореног Балкана“ водити управо у том смеру. Све што смо до сада постигли, снажно нас охрабрује и уверава да ћемо већ у блиској будућности остварити много више“, истакла је Матић.

„Грађани и компаније земаља Отвореног Балкана показали су да умеју да сарађују, градећи успешне комуникационе мостове. Сада је на нама као владама да подржимо иницијативе отвореног тржишта које свакако иду кроз туризам, као размену људских искустава, економски оснажујући наше земље. Туризам је најсигурнија капија и најбоља визит карта региона да мењамо сенке које нам је историја оставила. То је еманципација, зато смо започели ову блиску сарадњу. Сајам вина, кулинарства и туризма који се ове године одржава по први пут представља најбољи пример ове воље у креирању заједничке туристичке мапе „Винска визија“, поручила је министарка животне средине и туризма Републикe Албаније, Мирела Кумбаро Фурџи.

 

„Туризам је веома осетљива привредна грана, што је последњих пар година показала и пандемијска криза, а тренутно рат у Украјини, као и енергетска криза такође директно утичу на туристичку индустрију широм света. Све светске анализе показују да су земље које лакше превазилазе ове кризе оне које међусобно сарађују, заједно решавају све проблеме и припремају стратегије за заједничке наступе. Иницијатива „Отворени Балкан“ је у овим тешким тренуцима привреде показала да су, као никада до сада, Република Северна Македонија, Република Албанија и Република Србија надмашиле сва очекивања у погледу сарадње и узајамне помоћи и подршке. Потписивањем Споразума о сарадњи у области туризма између три државе овог лета, омогућили смо нашим компанијама у области туризма да боље искористе туристички потенцијал земаља учесница, повећали међусобну регионалну сарадњу у области туризма и размена искустава и информација између туристичких индустрија земаља учесница. Иницијатива „Отворени Балкан“ биће проширена, ојачана и допринеће интензивнијој промоцији лепота Балкана као туристичке дестинације, као и економске стабилности и развоја Балкана“, изјавио је министар економије у Влади Републике Северне Македоније.

Министарка Матић је овом приликом изјавила и да ће документи потписани данас у оквиру Самита лидера Отвореног Балкана значајно допринети даљем јачању Отвореног Балкана и посебно истакла значај Споразума из области прехрамбене сигурности, нагласивши да је кључан за добробит становништава наших земаља у овим економски тешким временима.