Учинити све да се расветли судбина несталих на простору бивше Југославије

Учинити све да се расветли судбина несталих на простору бивше Југославије

30/08/2022 Off By BERB

Комесаријат за избеглице и миграције Републике Србије, поводом Међународног дана несталих, 30. августа, апелује на све који су укључени у процес тражења несталих да се максимално ангажују како би, три деценије након сукоба на простору бивше Југославије, породице несталих могле да нађу свој мир.

Подсећамо да је према подацима Међународног комитета Црвеног крста у оружаним сукобима деведесетих на простору бивше Југославије нестало 9.876 лица. Од тог броја, према подацима из службених евиденција Комисије за нестала лица, као нестало се води 3.332 лица српске националности, а поред наведеног још 616 лица се води као нестало, чији нестанак није пријављен према критеријумима МКЦК и ради се на верификацији ових случајева.
Процес тражења несталих лица је веома успорен, у току 2022. године расветљена је судбина свега 56 лица, од којих је 8 лица српске националности.
За Комесаријат за избеглице и миграције нестали никад неће бити заборављени. Урадићемо све да породице несталих, за које рат још траје, дочекају дан када ће моћи достојанствено да сахране своје најмилије.