Заједнички рад на унапређењу свеукупног положаја пензионера

Заједнички рад на унапређењу свеукупног положаја пензионера

24/08/2022 Off By BERB

Foto: Vlada Srbije

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са представницима пензионерских удружења – Удружење синдиката пензионера Србије, Савез пензионера Србије и Синдикат пензионера Независност.

 

Састанку су присуствовали министар финансија Синиша Мали и министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић.

Председница Владе Србије истакла је да је редован дијалог са представницима пензионера изузетно важан. Дијалог са представницима пензионера свакако ће бити један од најважнијих задатака и будуће владе, рекла је Брнабић, јер је јако важно да две стране заједно раде на унапређењу свеукупног положаја пензионера.

Брнабић је подсетила да су пензионери, који су поднели највећи терет фискалне консолидације, приоритет када је реч о помоћи рањивим категоријама, и да влада и председник Републике изузетно цене што су они конструктиван партнер у дијалогу.

На састанку је речено да планирано кумулативно повећање пензија у новембру 2022. године и јануару 2023. године износи око 19 одсто. Поред повећања пензија, нарочито је важна и сигурност исплата пензија. Премијерка Брнабић је рекла да Влада Србије наставља да ради на побољшању положаја најрањивијих категорија, а да је једнократна помоћ од 20.000 динара која је пензионерима исплаћена у фебруару само један од начина да се помогне.

Приоритет државе и будуће владе ће бити наставак одговорне макроекономске политике, јер само одговорном политиком може да се планира даље повећање пензија и плата, наглашено је на састанку.

Представници пензионера су истакли да је јако важно да у мандату нове владе што пре настави рад комисије која прати прописе из система ПИО и да се у рад те комисије укључе и представници пензионера, како би заједнички радили на свим питањима у вези са пензијским и социјалним осигурањем, те да је важно да се настави са редовним састанцима и разговорима у циљу унапређења квалитета живота пензионера.