“Samo kap” Veljka Kuzmanćeviča

“Samo kap” Veljka Kuzmanćeviča

24/08/2022 Off By BERB

Piše: Ivana Rajković

 

Po prvi put na Jahorini održan je muzičko modni spektakl Jahorina Fashion Week. Prirodom bogata Jahorina, na vrhu planine uz jezero zablistala je sjajem i glamurom. Ovaj događaj sa tendencijom da preraste u tradicionalan okupio je mnoge umetnike i modne dizajnere iz celog regiona.

Samo za ovu priliku kompozitor Veljko Kuzmanćevič napisao je muziku pod nazivom “Samo kap”.

“Samo kap” je naziv moje nove kompozicije koja je namenski pisana za Fashion Week Jahorina gde je premijerno i izvedena. Kap je po prirodi malih gabarita, ali generalno vrlo moćna sa aspekta svog uticaja. Nekada je dovoljna samo jedna da pokrene lavinu i niz lančanih reakcija. Kap je esencija čistote, ljubavi i konstantnog stvaranja, jer ona je tu u obliku rose, kiše, suze, stalno kruži….tako mala a toliko moćna.”, istakao je kompozitor Kuzmanćevič.
Publika na Jahorini bila je očarana atmosferom i izvođenjem ovog dela.

“Reakcije na moju muziku su uvek iste, bez obzira na kom meridijanu se ona slušala jer ima univerzalnu emociju koja gađa sam ljudski osećaj i postavlja večita pitanja ljubavi i duhovnosti, tamo gde materijalno prestaje. Verujem da i izvođači na sceni postaju nevidljivi u tom trenutku, ostaje samo muzika.” istakao je Veljko.
Na pitanje kada planira da ovo muzičko delo predstavi u Beogradu, Veljko kaže:
Što se tiče Beograda, svih ovih godina u nazad nekako se nametnulo da jednom godišnje bude vili koncert sa simfonijskim orkestrom i ja sam na tome zahvalan i mnogo srećan jer uspevam da to održavam. S obzirom da je ovo pisano za kvintet, manju formu orkestra, čekaću neki dobar i smislen povod da se on ponovo izvede. Voleo bih da to bude neki mali intiman prostor.
U predhodnom periodu Veljko je bio dosta okupiran poslom, ali i planovima za budućnost:
Završio sam muziku za igrani film “Ciklus” koji je sada u montaži i čeka svoju premijeru. Za sledeću godinu u napred imam ugovor za naredni film i tome se mnogo radujem. Carnegie Hall i dalje stoji u mom rasporedu u nadi da će neko iz državnih institucija imati razumevanje i volju da podrži srpsko delo “Lazarus” koje ima status dela od izuzetnog značaja za kulturu i prepoznat je u NY u jednoj od najznačajnijih koncertnih dvorana na svetu kao takvo. U međuvremenu stvaram i pišem muziku, i u svojoj matičnoj kući, Narodnom pozorištu, polako započinjem novu radnu sezonu.