Prvi Jahorina Fashion Week

Prvi Jahorina Fashion Week

22/08/2022 Off By BERB
Piše: Ivana Rajković/Foto: Marko Jovančić/Amer Prevljak

 

Prvi Regionalni modni spektakl “Fashion weekend Jahorina”.održan je na vrhu Jahorine, na 1900 m nadmorske visine, u srcu netaknute prirode, pored jezera.

 

Tokom dva dana predstavljeno je šest dizajnerskih kolekcija ,dizajnera iz regiona.
Svoje kolekcije prve većeri Jahorina fashion week predstavili su:Marko Feher,Amina Hasenbegović i modni brend Boudoir.
Veliku pažnju publike privukao je Marko Feher,dizajner iz Sarajeva koji je našoj regiji, ali i svjetskoj modnoj sceni  prepoznatljiv po kolekcijama koje koketiraju s avangardom i koje su uvijek društveno osveštene. Kroz svoj rad ne samo da ispituje granice odeće, pojedinih stereotipa, nego njegove kolekcije imaju i snažnu poruku. Vrlo je ponosan što je imao priliku da bude primljen na „Central Saint Martins“ u klasu od 15 ljudi u ogromnoj konkurenciji od gotovo 7.000 aplikacija.
Poznata je njegova saradnja sa Dinom Merlinom,za koju Marko kaže da je dokaz kvalitetnog rada.
“Dino je jednostavna elegancija koja je već godinama prepoznatljiva na sceni,što je meni u poćetku bilo vrlo komplikovano.Orman Dino Merlina je obogacen mnogim svetskim brendovima i kreatorskim ostvarenjima.Naša saradnja je dokaz da je moj  rad kvalitetan,a naša saradnja već godinama ide uzlaznom linijom.”istakao je dizajner.
Modni spektakl prve većeri upotpunio je koncert regionalne pop zvezde Aleksandre Radović.
Poznata po svojim nastupima koji odišu emocijom i dobrim zvukom Aleksandra je svojim hitovima podigla atmosveru do granica usijanja.
Aleksandra nam je otkrila da voli odlazak na planinu tokom letnjih dana i da uživa na Jahorini. Na poslovnoj straniAleksandra vredno radi na pripremi objavljivanja novog singla koji će se pojaviti u septembru. 
U nastavku programa u nedelju uveće svoje kolekcije predstavili su  Verica Rakoćević,Aleksandra Dzakovic i  ELFS Aleksandar Šekuljica i IvanTandarić.
Verica Rakocevic predstavila je Deo kolekciije za jesen zimu inspirisanu Simon de Beauvoir.stil Verice Rakocevic je decenijama prepoznatljiv, uvek je akcenat na dobrim materijalima, savrsenoj izradi, klasika pomerena detaljima koje trazi inspiracija.
Aleksandra Dzakovic ,crnogorska dizajnerka koja osvaja svetsku modnu scenu svojim sofisticiranim dizajnom,koji prati aktuelni trend odrzive mode ali protkan specificnim pecatom dizajnerke.
“Kolekcija se zove arhaicna buducnost. Teznja je bila da se vrijednosti i znacaj koji je imala narodna nosnja transponuju u novi izraz, i time da se revalorizuje lokalna kultura.
Akcenat je stavljen na djiladima, jer su, cini mi se, zanemareni kao praktican odjevni predmet, koji je bio nezaobilazan u svakoj kuci, pa cak i dio miraza.
Materijali su prirodni, biorazgradljivi i koliko je moguce dostupni iz lokalnih izvora. Odabrana je odbacena vuna i rucno radjena cenar svila, u bojama koje su dominantne u balkanskim narodnim nosnjama. “Istakla je Aleksandra
U muzićkom delu ,a samo za ovu priliku kompozitor Veljko Kuzmanćevič napisao je muziku pod nazivom “Samo kap”.

“Samo kap” je naziv moje nove kompozicije koja je namenski pisana za Fashion Week Jahorina gde je premijerno i  izvedena. Kap je po prirodi malih gabarita, ali generalno vrlo mocna sa aspekta svog uticaja. Nekada je dovoljna samo jedna da pokrene lavinu i niz lancanih reakcija. Kap je esencija cistote, ljubavi i konstantnog stvaranja, jer ona je tu u obliku rose, kise, suze, stalno kruzi….tako mala a toliko mocna.”,istakao je kompozitor Kuzmanćevič.
Iznenadjenje za sve goste bio je koncert Gorana Karana koji je nizao hitove.
Nakon koncerta Gorana Karana na veliko iznenadjenje posebno beogradske publike zapevala je Romana Panic.