Промоција манифестација које чувају традицију и обичаје Србије

Промоција манифестација које чувају традицију и обичаје Србије

20/08/2022 Off By BERB

Foto: Dejan Urošević

 

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић и помоћница министра у Сектору за заштиту особа са инвалидитетом Биљана Барошевић посетиле су у Блацу, у оквиру манифестације „Дани шљиве“, сајам сувенира и производа домаће радиности, где је министарка Кисић истакла да се оваквим манифестацијама на најбољи начин чувају традиција и обичаји Србије.

Министарка Кисић је са председником Општине Блаце Иваном Бургићем и његовим сарадницима посетила “Улицу шљиве”, где је представљена богата сајамска понуда и где су своје производе изложиле жене из Топличког округа, мали произвођачи и удружења особа са инвалидитетом из овог округа.
Кисић је навела да јој је част што је у друштву жена које сваки дан својом енергијом, упорношћу и знањем показују колико могу и колико доприносе да Србија буде још лепша и напреднија.
Ово су даме које вредно кувају, праве џемове од шљива, које израђују сувенире и народне рукотворине, истакла је министарка.
Видимо колико је љубави, умећа и енергије унесено у те производе. То су права уметничка дела и зато са поносом можемо да кажемо да је ово Србија, Србија која је снажна, енергична, вредна, Србија која је вредна и одлучна да иде напред“, рекла је Кисић, која је обишла и кућицу жеља фондације „Хумана срца“, која је покренула акцију „Пожели жељу“, у оквиру које ће основцима из Блаца бити испуњене новогодишње жеље, истакла је Кисић.

Кисић је доделила признање Јелени Јовановић из Трбуња, најуспешнијој жени предузетници у категорији прераде воћа и поврћа, за посебан допринос развоју женског предузетништва у општини Блаце.
Министарка Кисић је навела и да Општина Блаце, мала општина која има 386 малих предузетничких радњи, 110 привредних друштава, 2,5 милиона стабала шљиве и где се 65 одсто становиштва бави пољопривредом, има добре економске показатеље и да остварује напредак, а да је један од доказа и то што је стопа незапослености у тој општини у овој години смањена за више од 10 одсто у односу на исти период прошле године.

Председник Бургић захвалио је министарки Кисић што је на свој рођендан посетила општину Блаце и изразио уверење да ће у наредном периоду бити реализовани многи заједнички пројекти који ће допринети још квалитетнијем животу грађана.