Музеју Војводине враћена слика Влаха Буковца

Музеју Војводине враћена слика Влаха Буковца

19/08/2022 Off By BERB

Foto: mup.gov.rs

 

Министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин и председник Покрајинске Владе Војводине Игор Мировић присуствовали су данас церемонији дочека слике „Благовештенски сабор 1861. године“ сликара Влаха Буковца.

 

Министар унутрашњих послова Александар Вулин поручио је да припадници Службе за борбу против организованог криминала нису заборавили на ову слику и да су је упорним оперативним радом и пронашли.

„Велика ми је част и задовољство што се догодило да ја будем на челу Министарства унутрашњих послова у тренутку када је ова важна и велика слика „Благовештенски сабор“ коначно пронађена. Ту заслугу носе на првом месту припадници СБПОK-а који су били упорни, који нису престајали да траже ову слику која је нестала давне 1993. године и они који су је украли, који су је отели од српског народа, мислили су да смо заборавили на њу. Оперативци СБПОK-а нису заборавили и нашли су је“, рекао је министар полиције Александар Вулин.

Министар Вулин је истакао да ова слика има велику културно-историјску вредност, јер представља сећање на Србе какви су били.

„Ова слика има велику уметничку вредност, али много већу од уметничке вредности, она има културно-историјску вредност. Ово је сећање на Србе какви су били. Ово је сећање на једну велику и храбру генерацију, историјску генерацију Срба чијим радом је започета и настављена наша борба за уједињење. Они су били део процеса који се никаквом силом, па ни Аустроугарске, није могао зауставити, процеса уједињења српског народа“, казао је министар Вулин.

„Kао тада, тако и данас и нама Србима је потребно политичко јединство, потребно је да постанемо јединствен политички народ и потребно је да наставимо са незаустављивим процесом уједињења и стварања српског света. Томе нас учи „Благовештенски сабор“, да никада ништа није ни прерано ни прекасно – када је циљ велики и када је важан, онда ће и једном бити достижан“, поручио је министар полиције Александар Вулин.

Председник Покрајинске Владе Војводине Игор Мировић рекао је да „Благовештенски сабор“ Влаха Буковца има изузетан симболички значај за српски народ.

„Дугујемо као народ, посебно ми Срби у Војводини и сви који држимо до идеја заједништва, јединства и до оних идеја које су још у другој половини 19. века красиле наш народ и наше политичке прваке, у име свих дугујемо велику захвалност нашој полицији, МУП-у, надлежним полицијским службама, надлежном тужилаштву, швајцарској полицији, држави Швајцарској која је заједно са нашом полицијом и нашим тужилаштвом спровела акцију да се ова вредна слика, која има изузетан симболички значај за српски народ, посебно овде за нас у Војводини, врати у Музеј Војводине“, поручио је Мировић.

Подсећамо, након вишемесечног преданог рада припадника Службе за борбу против организованог криминала УKП, као и Тужилаштва за организовани криминал, у сарадњи са швајцарском полицијом и тужилаштвом, слика “Благовештенски сабор 1861. године” сликара Влаха Буковца, која је украдена 1993. године из дворца Дунђерски, враћена је Републици Србији.

У августу 2021. године, припадници СБПОK-а Министарства унутрашњих послова Србије и Тужилаштва за организовани криминал, у сарадњи са швајцарском полицијом и тужилаштвом су разбили четворочлану организовану криминалну групу, чији је организатор ухапшен у Цириху.