Sastanak sa generalnim sekretarom NATO

Sastanak sa generalnim sekretarom NATO

17/08/2022 Off By BERB

Foto: Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Briselu sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.

 

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, održanoj nakon susreta, predsednik Vučić je istakao da je za Srbiju važna uloga KFOR i NATO naglasivši da su mir i stabilnost od presudnog značaja za našu zemlju.
“Načelnik Generalštaba je kritične večeri po mom naređenju stupio u kontakt sa komandantom KFOR što mislimo da je značajno uticalo na smirivanje tenzija i ublažavanje krize na severu Kosova i Metohije. Nastavićemo da poštujemo mandat KFOR u skladu sa međunarodno javno pravnim normama, koje su proklamovale Ujedinjenje nacije i verujem da ćemo uvek moći da naiđemo na razumevanje i želju KFOR i NATO da se obezbede mir i stabilnost“, izjavio je predsednik Srbije.
Predsednik Vučić takođe je naglasio da Srbiju sutra očekuju teški razgovori, ali da će se naša zemlja držati međunarodnog javnog prava, povelje Ujedinjenih nacija, Briselskog sporazuma i svega što je potpisano.
„Još jednom sam istakao da je Srbija vojno neutralna zemlja i da će tako i ostati, te da se ni na koji način u tom blokovskom smislu neće opredeljivati. Imamo svoju ne laku i jednostavnu istoriju, ali želimo učvršćivanje daljih odnosa i sa KFOR i sa NATO, kako bismo izbegli svaku vrstu mogućnosti da dođe do eskalacije i sukoba“, istakao je predsednik Vučić dodajući da će se srpska strana, kao i dosad, ponašati veoma odgovorno.
„Ono što je važno za ljude u Srbiji i naš narod na KiM je da smo našu poziciju objasnili i dostavili listu upada specijalnih prištinskih jedinica na sever, koje su za to morale da imaju dozvolu i saglasnost četiri gradonačelnika i NATO, a nikada nisu. Dostavio sam i spisak svih incidenata i napada na srpsko stanovništvo, koje je učestalo na celoj teritoriji KiM“, zaključio je predsednik Vučić.
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je nakon sastanka da NATO pomno prati situaciju i da je KFOR spreman da, ukoliko stabilnost bude ugrožena, interveniše i preduzme sve mere potrebne da se osigura bezbednost.
On je istakao da obe strane moraju da budu uzdržane i izbegnu eskalaciju naglasivši da je dijalog, pod posredovanjem EU, jedini način da se prevaziđu razlike.
„Dijalog je platforma da se nađe rešenje koje poštuje prava svih zajednica. Pozdravljam sledeću rundu dijaloga koja će biti održana sutra. Ohrabrujem sve strane da pokažu fleksibilnost i spremnost na kompromis“, istakao je generalni sekretar NATO Stoltenberg.
On je dodao da NATO ceni dugotrajno partnerstvo sa Srbijom i naglasio da će i dalje raditi na jačanju stabilnosti i mira na Balkanu.
Predsednik Vučić sastaće se danas u Briselu i sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom, a zatim i sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijelom Eskobarom.