Слика Влаха Буковца биће враћена Србији

Слика Влаха Буковца биће враћена Србији

16/08/2022 Off By BERB

Foto: mup.gov.rs

 

Након вишемесечног преданог рада припадника Службе за борбу против организованог криминала УKП, као и Тужилаштва за организовани криминал, у сарадњи са швајцарском полицијом и тужилаштвом, слика “Благовештенски сабор 1861. године” сликара Влаха Буковца, која је украдена 1993. године из дворца Дунђерски, биће враћена Републици Србији.

 

Подсећамо, припадници СБПОK-а Министарства унутрашњих послова Србије и Тужилаштва за организовани криминал, у сарадњи са швајцарском полицијом и тужилаштвом су у августу 2021. године разбили четворочлану организовану криминалну групу, чији је организатор С. Г. ухапшен у Цириху од стране швајцарске полиције, а приликом његовог хапшења на лицу места су били припадници СБПОK-а МУП-а Србије.

Претресом стана С. Г. пронађена је предметна слика.

Такође, у Цириху је ухапшен још један члан ове организоване криминалне групе, док су друга два члана ухапшена у Београду, од стране припадника СБПОK-а.

Након успешне међународне сарадње српске и швајцарске полиције и тужилаштава, наведена слика, која представља културно благо од непроцењивог значаја за Србију, данас је у Цириху предата представницима Тужилаштва за организовани криминал и Музеја Војводине.
Слика “Благовештенски сабор” ће бити транспортована у Србију у Музеј Војводине.

Новчана вредност ове слике процењује се између шестсто хиљада и милион евра.