Vučić: Nastavićemo da snažimo vojsku i odbrambenu industriju

Vučić: Nastavićemo da snažimo vojsku i odbrambenu industriju

15/08/2022 Off By BERB

Izvor/Foto: mod.gov.rs

 

Predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić,  zajedno sa potpredsednikom Vlade i ministrom odbrane dr Nebojšom Stefanovićem i načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem, prisustvovao je danas prikazu novoproizvedenog naoružanja i vojne opreme iz domaće odbrambene industrije za potrebe jedinica Vojske Srbije na Vojnoj akademiji.

 

– Ponosan sam na ovo što smo danas videli i da objasnim ljudima – ovo je oruđe koje ulazi u Vojsku Srbije, dakle, ovo nije nešto što smo mi proizveli, a pripada nekome drugom. Ovih šest „nora“ koje ste videli, haubica 155mm, ovih 12 „lazara-3“, sve ove nove mašine, onaj novi „miloš“ sa dvadesetmilimetarskim topom, „pasarse“, „ognjeve“, dakle višecevne bacače raketa, pa sve do pištolja i ručnih bacača raketa, nišana, radarskih sistema, sve to od danas ulazi u sastav Vojske Srbije, Četvrtu, Treću, Drugu brigadu, u specijalne jedinice, našu 63. i 72. brigadu. Ono na šta jesam ponosan, konačno na to da smo uspeli da uradimo u našem Vojnotehničkom institutu, to su i „vrabac“ i „pegaz“ i da ih naoružamo bombama ili granatama i mislim da je veoma važno jer to je budućnost – onaj ko bude mogao da bolje osmatra, da bolje vidi, a istovremeno da naoruža te svoje bespilotne letelice imaće ogromnu prednost – rekao je predsednik Vučić.

 

Predsednik Vučić je ukazao i na značaj domaće namenske industrije i njenih kapaciteta.

– Ono što je važno i na šta želim da vam ukažem o čemu se retko govori – vi možete da odete na sajam koji hoćete, bilo gde u svetu, videćete robot 1, robot 2 – to ništa, suštinski, ne postoji. Niko nije ušao ni u kakvu serijsku proizvodnju ničega. Postoji ogroman nedostatak oružja, oruđa i municije na nivou sveta. Sve što možemo da proizvedemo možemo i da prodamo bukvalno u tri dana. Čak i one fabrike za koje su neki mislili da su ih uništili moći će da se oporave zahvaljujući ogromnoj tražnji. Svaka mina, svaka granata, svaka bomba, svaka raketa danas ima deset kupaca po jednom primerku, po jednom komadu. I to pokazuje i u kom smeru svet ide, ali to pokazuje, a i zbog sve većeg i višeg nivoa sankcija koje jedni drugima uvode, da je sve teže proizvesti bilo šta – i municiju, i oruđe i oružje. Zato mi moramo da se okrenemo da kupimo one delove koje mi ne možemo da proizvedemo što je moguće više, a da se za sve ostalo u potpunosti oslonimo na sopstvenu proizvodnju u budućnosti, jer će vrlo male saradnje biti moguće sa svima drugima i po tom pitanju moramo da modernizujemo našu armiju – rekao je predsednik Vučić.

 

Prema njegovim rečima, veoma je važna i odluka o povećanju plata od 25 procenata za vojna lica od 1. januara sledeće godine.

– To će doprineti većoj popuni naših jedinica. I danas ste mogli da vidite, sve od vojske što imamo je jug i istok Srbije i to je ono što nam predstavlja teškoću, ali verujemo da ćemo ovim velikim, drastičnim promenama i drastičnim povećanjem primanja za vojnike uspeti da motivišemo i one, posebno sa područja Beograda i Vojvodine, koji su uglavnom bili zainteresovani za neke bolje plaćene poslove u prethodnom periodu – rekao je predsednik Vučić.

 

Predsednik Republike je zatim naglasio da prikazano naoružanje značajno povećava vatrenu moć naše zemlje.

– Još mnogo toga smo kupili što treba da dođe u našu zemlju, a pitanje je kako će i kada doći. Istovremeno, nastavljamo i ulagaćemo dalje u našu proizvodnju i pomoći i tim fabrikama da održe i svoju likvidnost i solventnost i da mogu da hrane i porodice i ljude koji tamo rade, ali i da naša Vojska snaži i da bude još mnogo jača nego što je danas. Ponosan sam na našu Vojsku i ponosan na to što smo obezbedili novac, ponosan na našu vojnu industriju, na naše ljude koji vredno i marljivo rade u svim fabrikama u Čačku, Kragujevcu, Lučanima, Valjevu, Plani, Kuršumliji, Trsteniku, u Beogradu, od Zemuna do Bariča, na svim mestima, od Užica i Požege, u Uzićima, do svih mesta gde našu namensku industriju imamo, do naših remontnih zavoda u Čačku i Kragujevcu koje dobar i veliki posao obavljaju. Hvala svima i moraćemo da nastavimo i dalje da snažimo svoje odbrambene kapacitete, svoju Vojsku, ali i svoju odbrambenu industriju. I po tom pitanju moramo što manje da zavisimo od drugih, ali naravno da sarađujemo sa svima. Ponosan što naše „nore“ danas svi traže, i municiju za „nore“ 155mm traže svi, i ne možemo da proizvedemo koliko ih traže. Imamo ih na „Kamazovim“ kamionima, imaćemo ih i na „Manovim“ kamionima, šasijama, svakako, je to izvanredno oruđe. Na 40 kilometara gađa, pogađa vrlo precizno i razorne je moći i veliku štetu neprijatelju nanosi – rekao je predsednik Vučić.

 

Odgovarajući na novinarska pitanja o nastavku opremanja Vojske Srbije, predsednik je podsetio da je u poslednjih pet godina u naoružanje uvedeno 204 borbenih vozila, a da je još 65 u izradi.

– Ako poredite poslednje tri godine, od 2018. do 2021, 46 puta više oružja i oruđa, nego u periodu od 2005. do 2008. godine – rekao je Vučić i naglasio da je ponosan na našu Vojsku.

On je rekao da nam stiže još 11 helikoptera H-145M, dok u MUP treba da stignu još dve „pume“.

– Videli ste da strahovito raste upotreba, u svim okolnostima, i u spasilačkim i u ratnim, artiljerije, raketne artiljerije, dronova, bespilotnih letelica i naravno helikoptera. Helikopteri se koriste mnogo više. Iako je najveća moć u višenamenskim avionima, lovcima, lovcima-bombarderima, oni su i najskuplji i najmoćniji, ali za nas je od ogromnog značaja to da imamo uvek i u svakom trenutku veliki broj helikoptera, pet, šest, sedam puta veći nego što je to bio slučaj ranije. I nastavićemo sa tim. Helikoptere ne možete lako da vidite, lete nisko, imaju ogromnu vatrenu moć i za uništenje oklopnih sredstava neprijatelja, neprijateljske pešadije, ali istovremeno i ciljeva u vazduhu, ukoliko poseduju rakete vazduh-vazduh. Mi smo naše naoružali raketama „Ataka“, naoružali topovima, tako da su dobro opremljeni – rekao je predsednik Vučić.

 

Na platou Vojne akademije prikazano je više od 30 sredstava, među kojima su borbeno oklopno vozilo 8×8 “LAZAR-3” sa daljinski upravljanom borbenom stanicom 12,7mm, samohodna top-haubica 155mm „nora“ B52, „pasars“, modernizovani osmatračko-akvizicijski radar P-12M, modernizovani „oganj“ digitalizovani, univerzalna pokretna artiljerijska računarska stanica UPARS, terensko vozilo Zastava NTV 1,4t 4×4, vozilo FAP 2228, bacač granata automatski (BGA) 30mm, pištolj “Zastava” EZ9/ EZ40, optički nišan M20 (4×32) i refleksni nišan RS-C, kao i pokretni komutacioni čvor bataljonski PKČ i daljinski pilotirani vazduhoplov „pegaz“.