И ове туристичке сезоне Коридор 10 најбезбеднија европска саобраћајница

И ове туристичке сезоне Коридор 10 најбезбеднија европска саобраћајница

15/08/2022 Off By BERB

Foto: mup.gov.rs

 

Министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин истакао је данас да је, захваљујући великом ангажовању и преданом раду припадника полиције, Kоридор 10 најбезбеднија саобраћајница у Европи, као и да ће српска полиција наставити да појачано контролише овај путни правац како би и даље сви они који се крећу Коридором 10 били сигурни и безбедни.

 

Министар полиције Александар Вулин, који је обишао дежурну патролу полиције на одморишту Пећинци, упознао се најпре са резултатима рада Министарства унутрашњих послова спроведених за два месеца по Плану безбедносне заштите лица и имовине на путним правцима Коридора 10 у току ове туристичке сезоне.

„Коридор 10 је и даље најбезбеднији европски пут. Важно ми је да сваки путник који пролази нашим коридором било да долази из Србије или из иностранства буде сигуран и безбедан. Зато сам поносан на рад полиције и на УКП, и на саобраћајну полицију и на граничну полицију и на Жандармерију јер су својим радом повећали степен имовинске, као и личне сигурности грађана Србије и страних држављана који пролазе кроз нашу земљу. У периоду од 15. јуна до данас на путним правцима Коридора 10 извршено је седам крађа, од тога је готово 90 одсто расветљено. О безбедности српских путева најбоље говори чињеница да је промет путника у односу на 2021. годину увећан за чак седам одсто”, поручио је министар унутрашњих послова Александар Вулин.

Такође, овом приликом министар полиције Александар Вулин упознао се и са резултатима међународне акције усмерене на откривање прекршаја прекорачења дозвољене брзине кретања, која је од 8. до 14. августа спроведена у 30 европских земаља које сарађују у оквиру организације ROADPOL (европска мрежа саобраћајних полиција).

„Током ове акције откривено је укупно 30.995 саобраћајних прекршаја. Од укупног броја прекршаја 22.199 возача је прекорачило дозвољену брзину кретања, 645 возача је управљало возилом под дејством алкохола, 34 под дејством психоактивних супстанци. Такође, 690 возача је санкционисано због непрописне употребе телефона и 2.395 лица због некоришћења сигурносног појаса, а уз то откривена су 5.032 остала саобраћајна прекршаја”, поручио је министар унутрашњих послова Вулин, додавши да су најбоље резултате током спровођења акције оствариле ПУ за град Београд, као и полицијске управе у Новом Саду, Суботици, Ужицу и Сремској Митровици.

Министар Вулин поручио је да се залаже за оштрију казнену политику када је реч о санкционисању оних возача који возе под дејством алкохола или наркотика.

„И даље се залажем за оштрију казнену политику и лично сматрам да сваком ко седне пијан или дрогиран за волан и изазове несрећу треба судити као за покушај убиства”, поручио је министар полиције Александар Вулин.