EU nije učinila ništa da obuzda Kurtijeve provokacije

EU nije učinila ništa da obuzda Kurtijeve provokacije

14/08/2022 Off By BERB

Foto: Tanjug

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić danas je, reagujući na saopštenje Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) u kojoj se izražava zabrinutost zbog porasta zapaljive retorike između zvaničnika Beograda i Prištine, ocenila da je tužno to što EU ne vidi sopstvenu krivicu i što ništa nije učinila povodom stalnih provokacija Aljbina Kurtija.

Brnabić je na Tviteru pozvala EU da prekine sa licemerjem, ukazavši na to da bi danas stvari izgledale mnogo drugačije da je Unija uradila svoj deo posla – osigurala primenu Briselskog sporazuma i garantovala osnovna ljudska prava Srbima na Kosmetu.

Punih 175 dana, Aljbin Kurti provocira oružani konflikt sa Srbima. I to u godini koja će ostati upamćena kao godina u kojoj je Kurti istim tim Srbima na Kosovu i Metohiji oduzeo najosnovnija ljudska prava – zabranivši im da glasaju. Osim beskorisne pisane izjave, EU nije učinila baš ništa ovim povodom, naglasila je premijerka.

Ona je istakla da je nasuprot tome, moto predsednika Aleksandra Vučića i Srbije jasan, a to je mir i stabilnost.

Bliži nam se deset (10!) godina od potpisivanja Briselskog sporazuma koji EU jednostavno ne može da sprovede. Čak i sama Unija priznaje da ne mogu da nateraju Kurtija da uspostavi Zajednicu srpskih opština – okosnicu Briselskog sporazuma, navela je Brnabić.

Prema njenim rečima, tužno je videti da EU ne vidi sopstvenu krivicu za to gde se danas nalazimo.