Нема више повратка на старо у енергетици

Нема више повратка на старо у енергетици

02/08/2022 Off By BERB

Foto: mre.gov.rs

 

Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, рекла је данас да су у претходне две године, без обзира на бројне отпоре, направљене основе да Србија има и довољно енергије, и да сачува животну средину, и да више неће бити повратка на старо.

 

“Није било једноставно у претходне две године, имали смо готово колапс електроенергетског система, али смо урадили многе ствари које раније нису урађене. Први пут домаћинства могу да уз подршку државе замене столарију и постављају соларне панеле и већ сада имамо око 2,7 МW у соларним панелима у домаћинствима која су на овај начин постали купци-произвођачи. За време овог министарства створили смо основ да Србија напредује у зеленој енергетској транзицији, не зато што је то мода, него зато што цео свет иде у том правцу. Направили смо базу и верујем да више нема повратка на старо”, рекла је Михајловићева гостујући на ТВ Хепи.

Она је нагласила да снажан енергетски сектор почива на јаким предузећима и да у том делу предстоји још много посла јер тренутно предузећа нису у таквој ситуацији и држава је великим делом у кризи преузела да помаже енергетски сектор.
”Реалност је да немамо довољно угља, да је он нажалост јако лошег квалитета и потребни су нам и нови капацитети и нови извори енергије. Друге земље су много пре нас кренуле у тај процес и почеле и да смањују учешће производње из угља и да граде велике ветроелектране и соларне електране. Озбиљна је жал што данас морамо много новца да издвајамо као држава јер се у претходном периоду није добро радило”, рекла је Михајловићева.

Упитана за повећање цене струје, Михајловићева је рекла да је та цена и даље најнижа у Европи, као и да је повећање било неопходно јер су цене повећане у читавом ланцу производње.
“Сама цена неће решити проблем у ЕПС-у, потребне су структурне промене у том предузећу. Нико не воли да још нешто поскупи, али енергетика је базична грана о којој водимо рачуна”, рекла је она, и додала да ће се рачун просечног домаћинства повећати за око 350 динара.

Потпредседница Владе је нагласила да следеће године, завршетком гасовода Ниш-Димитровград, Србија више неће зависити само од једног снабдевача и да ће бити повезана и са ЛНГ терминалом у Грчкој и са гасоводима којима се допрема гас из Азербејџана и каспијског региона.
“Планирамо да градимо интерконекције и ка другим суседима јер само тако можемо бити енергетски безбедни. Укупна вредност свих интереконекција које треба да се граде је око 350 милиона евра и тиме ћемо обезбедити око осам милијарди кубних метара гаса које можемо да добијемо из окружења”, рекла је потпредседница Владе.