Srpski organski proizvođači na sajmu BIOFACH 2022 u Nirnbergu

Srpski organski proizvođači na sajmu BIOFACH 2022 u Nirnbergu

23/07/2022 Off By BERB

Privredna komora Srbije (PKS) i Razvojna agencija Srbije (RAS) u saradnji sa Švajcarskim programom za promociju izvoza (SIPPO) i Nacionalnom asocijacijom Serbia Organica organizuju  nastup srpskih privrednika, po četvrti put, u okviru nacionalnog štanda Srbije na specijalizovanom međunarodnom sajmu organske hrane „BIOFACH“ 2022. Sajam će se održati od 26. do 29. jula u Nirnbergu u Nemačkoj.

 

“Na ovogodišnjem sajmu „BIOFACH“ 2022, u okviru nacionalnog paviljona Srbije, pod prepoznatiljivim sloganom „WE SPEAK ORGANIC“, naši organski proizvođači predstaviće se  širokim asortimanom proizvoda od svežeg, sušenog, liofiliziranog i zamrznutog voća, povrća, sušenih pečuraka do proizvoda od žitarica, organskih testenina, džemova i voćnih namaza od organskog voća“, kaže Bojana Lalović iz Službe za organizaciju sajmova PKS. Svoj proizvodni program predstaviće ECOAGRI SERBIA, Bela Crkva, DRENOVAC, iz Arilja,MENEX, iz Kruševca, MASTER FOOD, iz Užica, ITN GROUP i kompanija NISHA  iz Beograda, ES KOMERC, iz Prijepolja, AGRO-BIS, iz Blaca i FRUTORGA, iz Prokuplja.  

„BIOFACH“ predstavlja najveći svetski sajam u oblasti organske proizvodnje. Okuplja više od 3.000 izlagača i obiđe ga preko 50.000 posetilaca iz više od 130 zemalja. Sajam se održava pod pokroviteljstvom Međunarodne federacije pokreta organske poljoprivrede (IFOAM), čiji je član i Privredna komora Srbije. Pored međunarodne izložbe organskog sektora, to je mesto trgovine i poslovanja, ali i mesto na kojem se kreiraju politike i trendovi u sektoru.

U Srbiji se organskom proizvodnjom bavi više od 7000 proizvođača, a u poslednjih deset godina izvoz je porastao više od petnaest puta. Samo u odnosu na 2020. godinu, izvoz u 2021. godini je porastao za 53 odsto i iznosio je 57,4 miliona evra.