Вулин обишао припаднике МУП-а Србије у Словенији

Вулин обишао припаднике МУП-а Србије у Словенији

23/07/2022 Off By BERB

Foto: mup.gov.rs

 

Министар унутрашњих послова Александар Вулин обишао је данас припаднике Министарства унутрашњих послова Србије упућене са два хеликоптера у Словенију да помогну у гашењу пожара који је захватио ову земљу, а који су само током првог дана ангажовања имали 116 налета и бацили 150 тона воде.

 

Министар Вулин, који се састао и са министром унутрашњих послова те земље Татјаном Бобнар и са министром одбране Марјаном Шарецом, са којим је и обишао припаднике српске полиције, који су га упознали са ситуацијом на терену, истакао је да је Министарство унутрашњих послова по наређењу председника Србије Александра Вучића ставило на располагање словеначким колегама два хеликоптера са потпуном опремом, посадама и ватрогасце из Сектора за ванредне ситуације.

„Ниједна земља не може сама да се избори са елементарном непогодом какав је тренутни пожар у Словенији. То може да се деси било коме и у том тренутку свако од нас треба и може да очекује помоћ од онога ко може да обезбеди одговарајућа средства“, рекао је министар Вулин.

Нагласио је да се Србија ове године прилично добро припремила за сезону пожара, има пет хеликоптера опремљених ведрима, довољан број посада и очекује да ће овога лета добити наручене руске камове, специјалне ватрогасне хеликоптере намењене за гашење пожара.

„Част нам је што можемо да помогнемо и надамо се да ће наша помоћ дати одговарајуће резултате. Србија је земља која води рачуна о томе каква је ситуација у региону и на првом месту је спремна увек да помогне својим суседима и комшијама. У име српског народа и председника Александра Вучића желим вам добру борбу и верујем да ћемо сви заједно успети да се изборимо са овом пошасти. Као што је погодила вас може погодити било кога другог и ми рачунамо на вас, као што ви сада можете на нас“, истакао је министар Вулин.

Министар одбране Словеније Марјан Шарец захвалио се министру Вулину и Србији на помоћи истакавши да земље у региону треба увек да се помажу.

Словенија је, како је рекао, помагала Србију када су биле велике поплаве, као и Македонији прошле године када су ту земљу захватили пожари.

„Међусобна помоћ земаља у региону није новина. Ми смо ту и политика је ту да помаже људима и ми се без обзира на границе морамо међусобно помагати, јер смо сведоци климатских промена и несрећа које су све теже и које не познају границе. Верујем да ћемо и овај пожар заједничким снагама угасити“, рекао је министар Шарец.

Са министром унутрашњих послова Александром Вулином припаднике МУП-а који гасе пожар у Словенији посетили су и командант Хеликоптерске јединице Ненад Недић и в.д. начелника Сектора за ванредне ситуације Лука Чаушић.

Припадници Хеликоптерске јединице Министарства унутрашњих послова и Сектора за ванредне ситуације са два хеликоптера током јучерашњег дана више од 12 сати дејствовали су на гашењу пожара који је захватио око 2000 хектара шуме на Реншком врху, док су данас ангажовани на гашењу пожара на Гори Трстељ.