Жандармерија увек спремна да буде уз своју државу

Жандармерија увек спремна да буде уз своју државу

22/07/2022 Off By BERB

Foto: mup.gov.rs

 

Председник Републике Србије Александар Вучић истакао је данас да је поносан на припаднике Жандармерије који су извели тешку и захтевну вежбу “Гружа 2022” и нагласио да им је захвалан што су увек спремни да буду уз своју Србију и што су ту када год је потребно да се земља сачува и заштити.

 

„Хоћу, пре свега, да вам се захвалим за то што сте увек спремни да будете уз своју државу, да будете уз своју Србију, што сте увек ту када год је потребно да се земља сачува и заштити и што радите напорно да бисте могли да одговорите свим задацима. За нашу земљу је очување сигурности и безебедности од пресудног значаја”, поручио је председник Вучић припадницима Жандармерије.

Оценивши вежбу са врло добро, председник Вучић је рекао да је вежба била напрона и зхатевна и да је видео много детаља због чега је ову вежбу било тешко извести, посебно у оваквим временским условима.

Председник Србије је замолио припаднике Министарства унутрашњих послова да брину о себи и нагласио да је током вежбе осетио страх за, не само алпинисте који су се спуштали ужетом 51 метар низ брану, већ и за рониоце и све остале учеснике који су избегавали експлозије.

„Увек водите рачуна о себи, јер сте ви, пре свега, најважнији својој деци и родитељима, супругама, породицама, али и много вредите и једнако сте важни својој држави”, нагласио је председник Вучић.

Истакао је да никада неће заборавити посету Kраљеву, када је Србија била близу неких тешких одлука и да је тог дана цео краљевачки одред Жандармерије био на смотри високо мотивисан.

Припадници Министарства унутрашњих послова, Жандармерије, Хеликоптерске јединице и Полицијске управе у Kрагујевцу, кроз вежбу “Гружа 2022”, која је одржана на брани на језеру Гружа, приказали су тактике и вештине српске полиције и садејство снага са копна, воде и ваздуха у одбрани највиталнијих објеката значајних за функционисање државе.

Вежби су, поред председника Србије Александра Вучића и министра унутрашњих послова Александра Вулина, присуствовали и други високи руководиоци МУП-а.

Више од 200 полицијских службеника, уз употребу најсавременијих возила и опреме, девет специјалних и борбених оклопних возила: „М11“, “М15“, „Лазара 3“, „Хамера“ и „Дефендера“, квадова, хеликоптера „Газела“ и „Х145 М“, борбеног десантног гуменог чамца „Зодијак“ и десантног чамца „Премакс“, приказали су спремност, обученост и способност у одбрани највиталнијих објеката значајних за живот наших грађана, српску привреду, економију и енергетику, кроз садејство са копна, воде и ваздуха.

Вежба је изведена у више етапа, од постављања уже и шире блокаде бране, до потпуног савладавања и неутралисања терориста. Припадници Министарства унутрашњих послова показали су рад снајперских тимова, ронилачких тимова са десантним чамцима, упадних тимова који су се из хеликоптера, користећи технику „Фаст ропе“, спустили на брану и алпинистичким техникама, користећи инфраструктуру бране, извршили упад у отворе и просторије бране.

Све време подршку са копна и упад са копна давали су пешадијски тимови Жандармерије.